Patiënt in wachtruimte

Veelgestelde vragen over corona (ook over vaccineren) voor patiënten en bezoekers VieCuri

Datum: 21 december 2022

Wij vinden het belangrijk dat wij goede en veilige zorg kunnen bieden aan onze patiënten in een veilige werkomgeving voor onze medewerkers. Op deze pagina vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over uw afspraak, behandeling of bezoek, de COVID-19 vaccinatie en onze hygiënemaatregelen. 

 

Veelgestelde vragen coronavirus

Bij luchtwegklachten geldt: blijf thuis. Indien bezoek volgens de betreffende zorgafdeling toch noodzakelijk is, draagt u een medisch mondneusmasker. Bent u positief getest op corona, verblijf dan in isolatie en kom niet naar VieCuri. Bent u in contact geweest met iemand die corona heeft, vermijd contact met kwetsbaren (zoals onze patiënten op de verpleegafdeling) gedurende 10 dagen.

 

VieCuri treft veel maatregelen om de zorg voor onze patiënten veilig te laten verlopen. Het belangrijkste is dat iedereen de basisregels volgt:

  • Was vaker uw handen
  • Hoest en nies in uw elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
  • Schud geen handen

 

Hoewel niet verplicht, er zullen mensen zijn die het prettig vinden om toch 1,5 meter afstand te houden en/of het mondneusmasker te dragen. Respecteer elkaar hierin.

De patiënten die positief zijn getest op corona worden in isolatie behandeld (op aparte afdelingen of aparte kamers).

Krijgt u corona-achtige klachten enkele dagen voor uw afspraak? Belt u dan met de polikliniek waar u de afspraak mee heeft. De arts bepaalt wat voor u de beste optie is.

 

Met corona-achtige klachten bedoelen we klachten zoals keelpijn, neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid, reuk- en of smaakverlies, koorts (38 graden of hoger), diarree of spierpijn (spierpijn in combinatie met één van de andere klachten).

 

Bent u positief getest op corona, verblijf dan in isolatie en kom niet naar VieCuri.

 

Bent u in contact geweest met iemand die corona heeft, vermijd contact met kwetsbaren (zoals onze patiënten op de verpleegafdeling) gedurende 10 dagen.

Ja, het is sinds 13 juni 2022 weer toegestaan om samen naar een poli-afspraak te komen.

De uitgestelde zorg wordt zo snel als kan ingehaald. U krijgt een uitnodiging van de specialist zodra u aan de beurt bent. Worden uw klachten erger? Neem direct contact op met uw huisarts of medisch specialist bij VieCuri als u al in behandeling bent. Zij beoordelen of de zorg urgent is geworden. Mogelijk bent u hierdoor eerder aan de beurt. Op alle poliklinieken beoordelen de specialisten welke patiënten het eerst gezien moeten worden.

Bent u in quarantaine? Bel dan met de polikliniek waar u de afspraak mee heeft. De arts bepaalt of de afspraak uitgesteld kan worden. Dit is natuurlijk afhankelijk van het soort bezoek/onderzoek/behandeling.

 

in principe geldt bij luchtwegklachten: blijf thuis. Indien bezoek volgens de betreffende zorgafdeling toch noodzakelijk is, draagt u een medisch mondneusmasker. Bent u positief getest op corona, verblijf dan in isolatie en kom niet naar VieCuri. Bent u in contact geweest met iemand die corona heeft, vermijd contact met kwetsbaren (zoals onze patiënten op de verpleegafdeling) gedurende 10 dagen.

Algemene, betrouwbare en actuele informatie is te vinden op deze websites:

Klik hier voor meer informatie over de bijwerkingen van de COVID-19 vaccinatie op de website van Lareb.  

De informatie op de website van Lareb wordt continu bijgewerkt en de informatie is betrouwbaar en actueel.

Klik hier voor het antwoord op deze vraag van het RIVM. 

Via de link gaat u direct naar de juiste vraag en het antwoord.

 

Op de website van het RIVM is betrouwbare en actuele informatie te vinden.

Voor vragen over de COVID-19 vaccinatie en antistollingsmedicatie kunt u contact opnemen met het VieCuri Stollingscentrum. Het Stollingscentrum is op werkdagen telefonisch bereikbaar via 0478 - 52 23 48.

Klik hier voor het antwoord op deze vraag van het RIVM. 

Via de link gaat u direct naar de juiste vraag en het antwoord.

 

Op de website van het RIVM is betrouwbare en actuele informatie te vinden.

Bekijk hier de actuele bezoekregeling.

 

Coronapatiënten die op de Intensive Care (IC) zijn opgenomen hebben last van zuurstoftekort en liggen vaak aan de beademing. De patiënt is via een buisje verbonden aan de machine die de ademhaling overneemt. Deze buis wordt in de meeste gevallen via de mond ingebracht (in een enkel geval via de neus) en loopt door de luchtpijp van de patiënt. Als een patiënt aan de beademing ligt, wordt de patiënt in slaap gehouden.

 

De IC-verpleegkundigen en de IC-arts houden voortdurend in de gaten hoe het met de patiënt gaat. Zo wordt voortdurend hartslag, zuurstof, bloeddruk en de beademingsinstelling gecontroleerd. Verder wordt de patiënt ook persoonlijk verzorgd. De patiënt wordt gewassen en verschoond.

 

De IC-arts bepaalt of een patiënt op de rug of op de buik ligt tijdens de opname. Als patiënten op de buik liggen, is het streven om patiënten 72 uur op de buik te laten liggen. Iedere 4 uur worden de armen en benen verlegd om verstijving en doorligplekken te voorkomen. Het hoofd van de patiënt ligt dan op een speciaal kussen.

 

Dagelijks is er voor de contactpersoon van de patiënt de mogelijkheid om telefonisch contact te hebben met een verpleegkundige om te horen hoe het met hun naaste gaat. In een dagboek wordt de opname op de IC bijgehouden. Met dit dagboek krijgen de patiënt en de naasten een beeld wat er allemaal op de IC is gebeurd tijdens de opname.

 

Kijk hier hoe een kamer op de Intensive Care eruitziet en lees de beschrijvingen van alle onderdelen van de IC-kamer.

 

Nee, sinds 13 juni 2022 is het niet meer verplicht een mondneusmasker te dragen.

 

Toch zullen er mensen zijn die het prettig vinden om wel 1,5 meter afstand te houden en/of het mondneusmasker te dragen. Respecteer elkaar hierin. 

Ja, dit is veilig en voor bepaalde zorg ook noodzakelijk. Ons personeel is heel goed geïnstrueerd in het bieden van veilige zorg. Wij zorgen als het nodig is voor extra beschermingsmaatregelen, voor u als patiënt en voor onze medewerkers.

  •          Was vaker uw handen
  •          Hoest en nies in uw elleboog
  •          Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
  •          Schud geen handen
  •          Raak met uw handen niet uw mond, neus, ogen aan

Ja, diverse patiëntverenigingen delen informatie over het coronavirus op hun website. Deze informatie is bedoeld voor specifieke patiëntgroepen. Voor meer informatie over het coronavirus en een specifieke aandoening, kunt u terecht op de volgende websites:

Als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen, maak je je misschien zorgen over het coronavirus. Voor zover bekend lijken zwangere vrouwen geen verhoogd risico te hebben om besmet te worden met coronavirus: ze lijken niet ontvankelijker voor het virus dan personen die niet zwanger zijn. Zwangere vrouwen hebben wel meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19. Daarom is het advies dat zij zich laten vaccineren en is het belangrijk om de geldende maatregelen goed op te volgen.

Voor de meest actuele informatie, ga naar de website van het RIVM (onderdeel Zwangerschap).

 

Of bezoek de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) is de wetenschappelijke beroepsvereniging voor gynaecologen. Zij hebben een speciale pagina met informatie over corona die regelmatig wordt geactualiseerd.

Overleg met uw verloskundig hulpverlener wat te doen in dit specifieke geval. 

Bekijk hier de actuele bezoekersregeling van het Geboortecentrum.

In veruit de meeste gevallen is het mogelijk om moeder en kind samen in isolatie te verplegen als dat nodig is. Dit kan zowel op de couveuse- als op de kraamafdeling.

Als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen, maak je je misschien zorgen over het coronavirus. Voor zover bekend lijken zwangere vrouwen geen verhoogd risico te hebben om besmet te worden met coronavirus: ze lijken niet ontvankelijker voor het virus dan personen die niet zwanger zijn. Zwangere vrouwen hebben wel meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19. Daarom is het advies dat zij zich laten vaccineren en is het belangrijk om de geldende maatregelen goed op te volgen.

Voor de meest actuele informatie, ga naar de website van het RIVM (onderdeel Zwangerschap).

 

Of bezoek de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) is de wetenschappelijke beroepsvereniging voor gynaecologen. Zij hebben een speciale pagina met informatie over corona die regelmatig wordt geactualiseerd.

Op deze foto zie je een vloersticker met '1.5 meter afstand houden'.
Scroll voor meer informatie