Patiënt in wachtruimte

Nieuwe pijnstillingsmethode na operatie voor dikkedarmkanker

Datum: 24 juni 2020 |  innovatie, wetenschappelijk onderzoek

Het grootste deel van de patiënten met dikke darmkanker is 70+. Juist bij deze groep zijn de bijwerkingen van morfine berucht. Denk daarbij aan obstipatie, slaperigheid, valgevaar maar ook bij langdurig gebruik kans op verslaving. Die bijwerkingen kunnen nu voorkomen worden door een nieuwe methode van postoperatieve pijnstilling.


De chirurgen in VieCuri Medisch Centrum zijn als eerste gestart met een nieuwe methode voor postoperatieve pijnstilling. De methode is na een succesvolle pilot bij 10 patiënten nu ingevoerd als standaard techniek. Patiënten krijgen aan het eind van de operatie een dun slangetje in de wond geplaatst die continu een pijnstillend middel afgeeft. Dit zorgt ervoor dat de behoefte aan morfine veel minder, en in veel gevallen zelfs, helemaal niet nodig is.

 

Chirurg-oncoloog Jeroen Vogelaar licht toe: “Al langere tijd was ik op zoek naar een methode om zo min mogelijk morfine te gebruiken als pijnstilling na een operatie. Toen kwam ik in aanraking met deze pijnstilkatheter en hebben we een succesvolle pilot gedaan. Het is echt geweldig om patiënten kort na de operatie over de gang te zien lopen zonder pijn!”

 

In de toekomst zal deze manier van pijnstilling zeer waarschijnlijk breder ingezet

worden binnen VieCuri, bijvoorbeeld binnen de mammachirurgie en dan in het bijzonder bij de zogenaamde (directe) DIEP-borstreconstructies die regelmatig bij VieCuri worden uitgevoerd.

 

VieCuri levert topklinische zorg voor ouderen met dikkedarmkanker. Zorg is topklinisch als er excellente patiëntenzorg is, voldoende opleidingsmogelijkheden bestaan en regelmatig onderzoek naar de ziekte wordt gedaan door de specialist(en). Bij zorgverzekeraar VGZ is de nieuwe pijnstillingsmethode nu onder behandeling voor het predicaat “Good Practice”. Lees meer over de behandeling van dikkedarmkanker bij VieCuri.

 

Foto's: 

1. Dr. Jeroen Vogelaar, chirurg-oncoloog bij VieCuri Medisch Centrum

2. InfiltraLong Catheter and FuserPump, PAJUNK® Medical Produkte GmbH

VieCuri past nieuwe pijnstillingsmethode toe bij patienten voor dikkedarmkanker operaties

Pijnstilling catheter

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray, bij PanSana in Panningen en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Vanaf maandag 1 augustus 2022 kunt u bij Regiopoli Horst (Het Zorghoes) alleen op afspraak terecht voor bloedafname.
Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer