Patiënt in wachtruimte

Vervolgzorg nodig na een ziekenhuisopname?

Datum: 10 januari 2020

Wie uit het ziekenhuis ontslagen wordt en daarna nog verzorging of verpleging nodig heeft, kan rekenen op de hulp van de transferverpleegkundigen van VieCuri. Dat ondervond ook de 78-jarige Mien Versleeuwen-Verhaegh uit Panningen.

 

Mien Versleeuwen-Verhaegh werd onlangs aan haar rug geopereerd. “Lopen ging steeds moeilijker. Toen de pijn doortrok naar de benen, zijn we via de huisarts doorgestuurd naar VieCuri”, vertelt echtgenoot Jo Versleeuwen. Een operatie aan de ruggenwervels bood uitkomst. “De operatie is geslaagd, maar na een paar dagen thuis ging het mis: mijn vrouw kreeg ontzettende pijn en voelde zich beroerd. Ze is met de ambulance terug naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat ze een fikse ontsteking had en dat een nieuwe operatie nodig was.” Toen Mien Versleeuwen-Verhaegh voldoende was opgeknapt en de specialist haar ontslagen had uit het ziekenhuis, werd een verpleegkundige van het Transferbureau ingeschakeld. Deze afdeling heeft veel kennis van andere zorginstellingen die de zorg na ontslag uit het ziekenhuis kunnen overnemen. Echtgenoot Jo Versleeuwen: “We wonen nog geheel zelfstandig, maar ik ben de jongste niet meer en heb ook gezondheidsklachten. Ik probeer mijn vrouw zoveel mogelijk te helpen, maar 81 jaar is toch heel iets anders dan 18!”

 

Doorstromen naar vervolgplek

Transferverpleegkundige Ans Stiphout regelde daarom thuiszorg. Samen met haar collega’s regelt zij alle nazorg die nodig is. Naast zorg in de thuissituatie kan het ook gaan om zorg in een andere instelling, bijvoorbeeld een revalidatiecentrum, verpleeg- of verzorgingshuis of hospice. Ans Stiphout: “Als er geen medische noodzaak meer is om in het ziekenhuis te verblijven, is het voor de patiënt het beste om door te stromen naar een vervolgplek.” Ziekenhuiszorg is anders dan verpleeg- of thuiszorg, legt de transferverpleegkundige uit. “Bovendien kunnen we door de vervolgzorg snel te regelen, een plek vrijmaken voor een patiënt die wel ziekenhuiszorg nodig heeft. Door personeelstekorten zijn de plekken in verpleeghuizen en in de thuiszorg op dit moment helaas schaars. Dat maakt ons werk er niet makkelijker op, maar we doen ons uiterste best. We proberen zoveel mogelijk vooruit te denken, maar het soort en de mate van vervolgzorg kunnen we vaak pas inschatten tijdens de ziekenhuisopname.”

 

Samen met haar collega’s regelt transferverpleegkundige Ans Stiphout alle nazorg die nodig is voor patiënten.

Bijschrift: Samen met haar collega’s regelt transferverpleegkundige Ans Stiphout alle nazorg die nodig is voor patiënten.

 

Voorkeursplek niet altijd mogelijk

Snel schakelen hoort bij het werk van de transferverpleegkundige. “Het is een uitdaging. In mijn werk heb ik dagelijks intensief overleg met afdelingen binnen het ziekenhuis. Ook zijn de lijnen met de zorg buiten het ziekenhuis kort.” Patiënten willen meestal zo dicht mogelijk bij huis verzorgd worden. “Mensen kunnen een voorkeursplek doorgeven, maar omdat er in het algemeen weinig plek is, wordt er vooral gekeken waar het eerst een passende plek voor een patiënt is. Wij verwachten van een patiënt dat hij of zij meewerkt aan ontslag naar huis of naar een andere zorginstelling.” Is dit niet de voorkeursplek? Dan ‘verhuist’ de patiënt evengoed, maar behoudt hij zijn plaats op de wachtlijst om door te stromen naar de voorkeursinstelling zodra daar plek is.

Wat kunnen mensen zelf doen?

Patiënten of hun mantelzorgers kunnen zelf ook proberen te anticiperen op de situatie, zeker bij geplande operaties. “Kijk binnen je eigen netwerk naar de haalbaarheid van inzet van mantelzorgers die thuis kunnen ondersteunen, regel dat er een bed in de woonkamer komt te staan en kijk welke andere hulpmiddelen straks nodig zijn. In een Medipoint-winkel zie je veel praktische producten, zoals een postoel of hulpmiddelen om steunkousen aan te trekken. Dat maakt de verzorging thuis net wat makkelijker.” Nog een tip: “Schaf een persoonlijk alarm aan. Er zijn ook seniorenmobieltjes te koop die een alarmknop hebben. Als mantelzorgers niet in huis zijn, biedt het alarm een mogelijkheid om toch hulp in te schakelen als dat nodig is.”

 

Mien en Jo Versleeuwen maken regelmatig een wandelingetje over de afdeling om de revalidatie van Mien te bevorderen.

Bijschrift: Mien en Jo Versleeuwen maken regelmatig een wandelingetje over de afdeling om de revalidatie van Mien te bevorderen.

 

Transferium

Het Transferium van VieCuri biedt patiënten tijdens het wachten op vervolgzorg een plek. Deze kortverblijfafdeling heeft een huiselijke setting en er is ruimte voor acht patiënten. Vanuit het Transferium gaat de patiënt naar de vervolginstelling. Is toch opnieuw medische ziekenhuiszorg nodig, dan gaat de patiënt terug naar de verpleegafdeling.

 

Het Transferium van VieCuri biedt patiënten tijdens het wachten op vervolgzorg een plek. Deze kortverblijfafdeling heeft een huiselijke setting en er is ruimte voor acht patiënten.

Bijschrift: Het Transferium van VieCuri biedt patiënten tijdens het wachten op vervolgzorg een plek. Deze kortverblijfafdeling heeft een huiselijke setting en er is ruimte voor acht patiënten.

 

 

Mien en Jo Versleeuwen maken regelmatig een wandelingetje over de afdeling om de revalidatie van Mien te bevorderen.
Scroll voor meer informatie