Patiënt in wachtruimte

‘Goed werkende IC-apparatuur is van levensbelang’

Datum: 6 december 2020

Een halfjaar na de eerste coronagolf krijgen de ziekenhuizen nu de tweede te verwerken. In dit dagboek vertellen medewerkers van de vijf Limburgse ziekenhuizen hun persoonlijke verhaal. Vandaag: Frank Terpoorten (53), die bij ziekenhuis VieCuri intensivecare-apparatuur repareert en onderhoudt.

 

Goed werkende apparatuur is in de medische wereld van levensbelang, letterlijk. Beademingsapparaten, bewakingsmonitoren, infuuspompen, een groot scala aan andere apparaten. Frank Terpoorten (53) uit Hout-Blerick zorgt er bij ziekenhuis VieCuri al 28 jaar voor dat ze doen wat ze moeten doen. Terpoorten is werkzaam bij de Medisch Instrumentele Dienst (MID). Hij onderhoudt en repareert de apparaten op de intensive care (IC). „Dat zijn wel dertig verschillende apparaten. De meeste zijn weliswaar voorzien van een back-upsysteem waardoor ze niet plotseling kunnen uitvallen, maar ze vergen allemaal specifiek onderhoud.” Sommige apparaten zijn zo complex, dat aanvullende trainingen moeten worden gevolgd bij de leverancier.

 

Vooral in de eerste coronagolf moesten Terpoorten en zijn collega’s aan de bak: medewerkers die tijdelijk op de IC gingen uithelpen, moesten heel snel leren hoe ze de apparatuur moesten ¬gebruiken. Ook werd apparatuur inderhaast verplaatst. Uiteindelijk leverde dat ook meer storingsmeldingen op. „Het zijn tenslotte ingewikkelde apparaten.”

 

Dat Terpoorten juist voor een ziekenhuis heeft gekozen om zijn technisch werk te doen, komt door de combinatie techniek en patiëntcontact. „Aan ieder apparaat ligt een patiënt vast. Op de IC zijn ze vaak niet aanspreekbaar, maar op de medium care kom ik wel geregeld in contact. En ja, ook ik heb vooral tijdens de eerste golf erg zieke mensen gezien. Dan had je ergens volledig ingepakt aan het bed gestaan, bleek die patiënt drie dagen later overleden. Dat is heftig, al stond je daar toen niet zo bij stil. Daar was simpelweg geen tijd voor.”

 

De adviesrol van de technische afdeling is in coronatijd waardevoller gebleken dan anders, ervaart Terpoorten. „We waren betrokken bij de plannen toen er plots opgeschaald moest worden en er een aparte corona-unit kwam en de recoveryafdeling werd ingericht als IC. Het is een hele klus om dat ook technisch voor elkaar te krijgen. Nu zijn alle apparaten goed ingeregeld.”

Op deze foto ziet u VieCuri-medewerker Frank Terpoorten op de IC-afdeling.
Scroll voor meer informatie