Patiënt in wachtruimte

VieCuri en Laurentius bundelen krachten bij borstkankerzorg

Datum: 13 september 2019

Door bundeling van alle expertise betrokken bij borstkankerzorg, krijgen patiënten met borstkanker uit Noord- en Midden-Limburg bij VieCuri en het Laurentius Ziekenhuis Roermond voortaan zorg vanuit één Borstexpertiseteam. Dat maakt de zorg beter en efficiënter: kortere wachttijden, zo mogelijk alle onderzoek op één dag en één operatie waarin én de tumor wordt weggehaald én de borst wordt gereconstrueerd.

 

De beste borstkankerzorg in de regio

Door goed naar patiëntervaringen te luisteren hebben de samenwerkende medisch specialisten de zorg voor de patiënt met (verdenking van) borstkanker in de regio Noord- en Midden-Limburg verder geoptimaliseerd. Patiënten kunnen voor het volledige palet van borstkankerzorg bij het Borstexpertiseteam van Laurentius en VieCuri terecht, inclusief bestralingen (in Venlo) en complexe borstreconstructies. Want in het Borstexpertisecentrum vindt de borstreconstructie (indien mogelijk) tegelijkertijd met de verwijdering van de tumor plaats. Dit betekent dat er slechts één operatie nodig is. Dit geldt zowel voor kleine als grote borstreconstructies. Dat wordt door patiënten zeer gewaardeerd. Het Borstexpertisecentrum loopt hiermee voorop in Nederland.

 

Onderzoek en uitslag op dezelfde dag

Het Borstexpertisecentrum beschikt over multidisciplinaire teams die de best beschikbare zorg bieden, volgens de nieuwste inzichten. Deze ‘mammateams’ (‘mamma’ = borst) bestaan uit een (gespecialiseerd) mammacareverpleegkundige, een chirurg-oncoloog, een medisch oncoloog, een radiotherapeut, een radioloog en een plastisch chirurg. Binnen één dag wordt de patiënt uitgebreid onderzocht, zijn er gesprekken met diverse deskundigen en volgt de uitslag. Bij een goede uitslag kan de patiënt direct gerustgesteld naar huis. Bij een verdenking op kwaadaardigheid komt de patiënt dezelfde dag of uiterlijk de volgende dag terug voor uitgebreider onderzoek en krijgt deze daarna de definitieve diagnose met een behandelvoorstel. Is dat een operatie dan is er voorafgaand aan die operatie een gesprek tussen de patiënt, de oncologisch chirurg en de plastisch chirurg. Daarbij wordt goed geluisterd naar wat de patiënt zelf wil. Heeft de patiënt eenmaal thuisgekomen nog vragen, dan neemt zij contact op met de mammacareverpleegkundige.

 

Patiënt heeft de regie

Tijdens het hele traject biedt het Borstexpertisecentrum psychosociale en fysieke

ondersteuning door de inzet van de mammacareverpleegkundige en een team van psychologen en fysiotherapeuten. Ook is er nazorg beschikbaar. In dialoog met de patiënt wordt bepaald wat de individuele behoefte is, welke extra zorg er nodig is en wie die zorg het beste kan leveren. De patiënt voert zoveel mogelijk zelf de regie. Dat is en blijft het centrale uitgangspunt van VieCuri en Laurentius.

Dit is een afbeelding van een vrouw met haar handen op een borst
Scroll voor meer informatie