Patiënt in wachtruimte

Complexe jicht in de toekomst beter te herkennen en genezen

Datum: 11 oktober 2019 |  wetenschappelijk onderzoek

Iemand die met klachten van jicht bij de huisarts komt, krijgt gewoonlijk pijnstillers voorgeschreven. Hierdoor wordt de oorzaak van jicht nog niet aangepakt en kunnen de klachten zelfs verergeren. De aanvallen komen dan vaker en heftiger terug. Hierdoor gaat de patiënt meer pijnstilling gebruiken, wat slecht kan zijn voor de nieren en 30% meer kans op hart- en vaatziekten geeft. Kortom, een neerwaartse spiraal. Wordt een patiënt echter snel en adequaat geholpen en krijgt hij de juiste medicatie, dan is jicht goed te behandelen en zelfs te verhelpen.

 

Kristalherkenning verbeteren

Jicht ontstaat doordat de nieren uraat (zout van urinezuur) vasthouden. Uraat kan neerslaan in de vorm van kristallen in of rondom je gewrichten. Veel artsen hebben moeite met het herkennen van deze kristallen. Om daar verandering in te brengen, gaat VieCuri kristalherkenning verbeteren door middel van innovatief onderzoek. Dit wordt ondersteund door ReumaNederland, Universiteit Twente en een aantal investeerders. Er wordt hiervoor een database aangelegd met beelden van uraatkristallen en bijpassende spectrogrammen. Deze spectrogrammen worden gemaakt met een nieuwe techniek in de reumatologie: Ramanspectrografie. Op deze manier wordt het herkennen van kristallen objectief gemaakt en het proces versneld. Een patiënt kan eerder behandeld worden en complexe jicht wordt voorkomen. VieCuri vult de database met kristalbeelden van honderden patiënten uit verschillende ziekenhuizen. Een promovendus vergelijkt de kristallen. Dit onderzoek duurt ongeveer vier jaar.

 

Jichtspreekuur

VieCuri heeft op dit moment circa 1000 jichtpatiënten in behandeling onder wie zo’n vijftig patiënten van buiten Limburg. Zij komen speciaal voor de proactieve behandeling door reumatologen dr. Tim L. Jansen en dr. Mathijs Janssen naar VieCuri. De polikliniek Reumatologie organiseert wekelijks een jichtspreekuur. Daar krijgt de patiënt een maatwerkbehandeling, waarbij medicijnen worden voorgeschreven die ervoor zorgen dat er minder kristallen in de gewrichten aanwezig zijn. Daardoor verdwijnen de jichtklachten. VieCuri verricht binnenkort ook medicijnonderzoek naar een nieuwe jichtremmer (Dapansutrile). Dit medicijn remt acute jichtaanvallen en lijkt veiliger en effectiever dan huidige medicijnen.


STZ-erkenning

Vanwege de innovatieve onderzoeken en het jichtspreekuur heeft VieCuri een officiële erkenning ontvangen van STZ (Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen): de vereniging van topklinische ziekenhuizen die samen werken aan betere patiëntenzorg.

Op deze afbeelding ziet een microscopisch beeld van jichtkristallen.
Scroll voor meer informatie