Patiënt in wachtruimte

Door onderzoek meer aandacht voor actief houden van ouderen

Datum: 4 oktober 2019

Gemiddeld worden we steeds ouder. Dat vraagt om meer aandacht voor ouderenzorg. De zorg voor (kwetsbare) ouderen is daarom één van de pijlers van VieCuri. Om de zorg voor ouderen nog beter te maken, is veel onderzoek nodig. Klinisch fysiotherapeut Milou Geerlings richtte zich in haar afstudeeronderzoek voor haar opleiding tot geriatriefysiotherapeut ook op deze doelgroep.

 

Als geriatriefysiotherapeut richt Milou Geerlings zich op kwetsbare ouderen die meerdere gezondheidsproblemen hebben. “Voor mijn afstudeeronderzoek dook ik in het onderwerp sarcopenie. Eenvoudig gezegd is dit de afname van spiermassa en spierkracht en het afnemen van het fysiek functioneren bij ouderen. Uit mijn onderzoek blijkt dat sarcopenie bij ouderen heel vaak voorkomt. Dat komt ten eerste door het biologische proces van het ouder worden, maar ook doordat ouderen vaak meerdere ziektes tegelijk hebben. Sarcopenie kan ook veroorzaakt worden doordat patiënten te veel zitten en weinig lichamelijk actief zijn, door ondervoeding of juist obesitas.”

 

Kans op vallen neemt toe
Waarom Geerlings het zo interessant vind om zich te verdiepen in het onderwerp sarcopenie? “Sarcopenie heeft heel veel invloed op de fysieke achteruitgang van ouderen, op de verergering van ziektes die ze al hebben of het ontstaan van nieuwe aandoeningen. Als mensen weinig bewegen, hebben ze ook meer kans op verergering van een ziekte zoals diabetes, COPD of overgewicht.” Door verergering van ziektes kunnen of durven mensen vaak minder te bewegen en worden ze meer inactief; dat kan bij ouderen leiden tot (nog) meer beperkingen in het bewegen, legt Geerlings uit. “Als je minder spierkracht en conditie hebt, neemt de kans op vallen toe, waardoor er ook meer kans is op een botbreuk en een mogelijke ziekenhuisopname. De gevolgen daarvan kunnen groot zijn! Een ziekenhuisopname kan ook weer leiden tot een toename van sarcopenie. Daarom vind ik dat sarcopenie echt gezien kan worden als een nieuwe ziekte, die veel mensen naast een huidige aandoening hebben.”

 

Behandelplan opstellen
Sarcopenie is een relatief nieuwe term binnen de medische wereld. Geerlings deelt daarom de resultaten van haar onderzoek met collega’s binnen VieCuri middels een vakinhoudelijk overleg. “Door meer informatie en kennis over sarcopenie, kunnen we een behandelplan opstellen met meer krachttraining en conditieopbouw. Ook advies over de juiste voeding, in samenwerking met de diëtist, is erg belangrijk. Daarnaast kunnen we sarcopenie proberen te voorkomen door het belang van bewegen en gezonde voeding nog duidelijker te onderstrepen bij de doelgroep. Als we zorgen dat niet alleen de nieuwe ouderen, de zestigplussers, maar eigenlijk iedereen meer gaat bewegen, is sarcopenie mogelijk te voorkomen.”

 

Vervolgonderzoek
Door de vergrijzing neemt het aantal ouderen toe; des te belangrijker dat deze grote doelgroep zo fit mogelijk blijft. “Als mensen fitter blijven, is er minder kans dat ze vallen. Mochten ze tóch in het ziekenhuis belanden door een aandoening, dan doorstaan ze over het algemeen beter een operatie en de nasleep daarvan. En ook na ontslag uit het ziekenhuis is het nodig dat er aandacht blijft voor gezonde voeding en het belang van krachttraining. Ik doe graag vervolgonderzoek rondom dit thema om verder te kijken hoe we sarcopenie kunnen bestrijden en vooral voorkomen.”

Verpleegkundige ondersteunt oude man met rollater
Scroll voor meer informatie