Patiënt in wachtruimte

Dr. Yes van de Wouw, internist-oncoloog pleit voor meer onderzoek

Datum: 11 maart 2019

Onderzoeken leiden tot meer en betere behandelmogelijkheden. “Ze zijn letterlijk van levensbelang”, stelt dr. Yes van de Wouw, internist-oncoloog binnen VieCuri. Zo is door onderzoek voor patiënten met borstkanker de tienjaarsoverleving verdubbeld van 40 naar 79 procent. In dit artikel in De Telegraaf pleit ze ervoor om patiënten actiever te wijzen op studies waaraan men mogelijk kan deelnemen.

Stel de vraag 
Er wordt geadviseerd drie vragen te stellen aan je dokter: Wat zijn mijn mogelijkheden? Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden? Wat betekent dat in mijn situatie? Volgens Van de Wouw doen patiënten er goed aan om ook nog een vierde vraag te stellen. “Loopt er een studie waaraan ik zou kunnen deelnemen?”

Onderzoek absoluut noodzakelijk
“Die vraag kan letterlijk van levensbelang zijn voor de patiënt maar ook voor toekomstige patiënten. Klinisch wetenschappelijk onderzoek is de enige mogelijkheid om nieuwe behandelmogelijkheden te ontwikkelen, of de huidige te verbeteren. Dankzij onderzoek staan wij waar wij nu staan.”

Uitstekend trialteam VieCuri
Van de Wouw vindt dat onderzoek doen onderdeel uitmaakt van normale oncologische zorg. “Indien dokters niet meedoen aan nieuw onderzoek komen wij niet vooruit. Bijkomend voordeel voor mij als dokter is dat ik de beschikking heb over nieuwe middelen. Ik leer hoe ik die kan gebruiken om betere behandelresultaten te behalen. Natuurlijk kost deelname mij tijd en mijn tijd is beperkt. Ik kan alleen maar meedoen omdat wij hier binnen het ziekenhuis een uitstekend trialteam hebben. De oncologieverpleegkundigen en de dokters hebben maar een beperkte hoeveelheid tijd beschikbaar. Ons trialteam zorgt dat de werklast en de werkdruk niet te hoog worden.”

Lees hier het volledige artikel dat over dit onderwerp is verschenen in De Telegraaf.

toetsenbord met stethoscoop
Scroll voor meer informatie