Patiënt in wachtruimte

Online coach blijvend ingezet na succesvolle proef

Datum: 30 juli 2019

De afgelopen zes maanden zijn digitale coaches als proef ingezet voor patiënten met Parkinson of IBD (een verzamelnaam voor de chronische darmontstekingen Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn). Aan de proef hebben 135 patiënten deelgenomen. Gebruikers van de MijnIBDcoach zijn erg tevreden over de coach en beoordelen de online coach ruim voldoende met een 7,7. Vanwege deze goede ervaringen wordt de MijnIBDcoach blijvend ingezet. Gebruikers van de Parkinsoncoach zien nog ruimte voor verbetering die eerst worden aangepakt voordat deze online coach blijvend wordt ingezet.

 

Persoonlijk advies via een online platform

De eCoaches van Sananet worden gebruikt via een online platform en zijn een aanvulling op de reguliere communicatie tussen zorgverlener en patiënt. De digitale applicatie geeft informatie, tips en persoonlijke adviezen over het omgaan met de ziekte. Ook kan het de patiënt ergens aan helpen herinneren. Bijvoorbeeld aan het innemen van medicijnen op een bepaald tijdstip of een wekelijkse sportieve activiteit. De zorgverlener kan via de SanaCoach op regelmatige basis naar klachten, beperkingen en problemen vragen. Patiënten en zorgverleners kunnen elkaar berichten sturen en vragen stellen. Het kan zijn dat de patiënt alleen nog naar het spreekuur te komen als dat echt zinvol is. Ook kunnen door deze controles spoedbezoeken worden voorkomen.

 

Meer eigen regie

Ervaringen van de leverancier laten zien dat de eCoaches patiënten helpen om zelf hun ziekte te monitoren en geeft hen daardoor meer eigen regie. Er ontstaat meer kennis en inzicht in de ziekte. Verwacht kan worden dat dit leidt tot een betere kwaliteit van zorg, betere behandelresultaten en lagere zorgkosten. Klachten kunnen vanuit thuis goed in de gaten worden gehouden, waardoor patiënten minder vaak naar de polikliniek hoeven te komen. Ook worden er minder (spoed)opnames in het ziekenhuis verwacht door vroegtijdige signalering. Het is overigens niet alleen fijn voor de patiënt. De monitoring geeft vaak ook een goed gevoel aan mantelzorgers en familie.

 

Ervaringen tijdens de proef

De gebruikers van de MijnIBDcoach zijn erg tevreden over de coach en het (snelle) contact dat hierdoor ontstaat. Ze geven aan dat de kennis over de ziekte toeneem en patiënten beter zijn voorbereid op hun consult. Omdat patiënten al langer bekend zijn met het ziektebeeld, is niet alle informatie voor iedereen vernieuwend. De MijnIBDcoach blijkt eenvoudig in het gebruik, er zijn slechts enkele praktische tips in het gebruik van de coaches naar voren gekomen. In het algemeen zien de meeste patiënten de coach als een meerwaarde voor de behandeling en beoordelen patiënten de coach met een 7,7.
Bij Parkinson komt de beoordeling daarentegen maar uit op een 6,2. Patiënten en zorgverleners zien bij de Parkinsoncoach nog ruimte voor verbetering, voordat de communicatie onderling en het gevoel van veiligheid geoptimaliseerd kunnen worden en de meerwaarde wordt ervaren. De leverancier van de coach neemt de verbeterpunten mee in het verder ontwikkelen van de coach.

 

Vervolg

De eCoach voor IBD wordt blijvend ingezet vanwege deze positieve ervaringen. Bij de Parkinsoncoach wordt eerst de verbeterslag van de coach afgewacht. De online coaches zijn ontwikkeld door Sananet, een specialist in digitale gezondheidstoepassingen. De applicaties voor IBD (MijnIBDCoach) en Parkinson (SanaCoach Parkinson) zijn niet de eerste die VieCuri inzet. Patiënten met hartfalen maken al enkele jaren naar tevredenheid gebruik van de SanaCoach Hartfalen.

In deze video kun je zien hoe de MijnIBDcoach werkt.

Afbeelding mijn IBD coach
Scroll voor meer informatie