Patiënt in wachtruimte

Baarlose Moniek gezicht van campagne Nierstichting

Datum: 24 juli 2019 |  innovatie, sponsoring

Moniek Latten is een vrolijke, ondernemende, jonge vrouw (33) uit Baarlo. Wat je niet ziet is dat ze bijna haar hele leven al nierpatiënt is. Haar nieren doen niet wat ze horen te doen: afvalstoffen en water uit het bloed verwijderen. Om in leven te blijven is Moniek, net als duizenden andere nierpatiënten, overgeleverd aan dialyse: een kunstmatige manier om het bloed te zuiveren. Drie keer per week moet ze enkele uren naar ziekenhuis VieCuri om te dialyseren. Een behoorlijke inperking van haar vrijheid.

 

Omroep P&M maakte een reportage met Moniek en verpleegkundige Yolanda, de reportage kunt u hier terugkijken.

 

Ook L1 interviewde Moniek. Het vraaggesprek kunt u hier terugkijken. Het item duurt 5 minuten en is te zien vanaf minuut 13.00 tot 19.00.  

 

Om nierpatiënten meer vrijheid te geven ontwikkelt de Nierstichting de draagbare kunstnier. Daarmee kan een patiënt ook thuis of op een andere plek dialyseren. Daarvoor is veel geld nodig. Deze maand start de Nierstichting een campagne om donateurs te werven. Moniek is een van de gezichten van de landelijke campagne. Ze is binnenkort te zien op tv, op posters in bushokjes, in advertenties etc.

 

Afhankelijk van een machine

“Niet iedereen die mij kent, zal deze kant van mij kennen. Ik ben optimistisch en zeker niet zielig. Maar het is niet makkelijk. Dialyse is heel heftig. Ik ben altijd afhankelijk van die machine. En na het dialyseren ben ik heel moe, alsof ik een marathon heb gelopen. Voor de meesten aan wie ik mijn verhaal vertel, is het heftiger dan ze dachten. Ik wil dat graag een keer delen en dat is mijn reden om mee te doen aan de campagne”, vertelt Moniek . “Daarnaast wil ik mensen die negatief denken laten zien dat er wel degelijk een leven naast het dialyseren mogelijk is. Ik wil dus een reëel beeld laten zien. Niet te positief, niet te negatief, maar zoals het echt is. Uiteraard is dat voor iedere nierpatiënt anders.”

 

Overwinning

Moniek heeft vanaf haar 2e tot haar 16e levensjaar maar één nier gehad. Daarna was haar tweede nier ook te zeer aangetast. Zonder nieren kun je niet leven en ze moest hopen op een niertransplantatie of gaan dialyseren. Gelukkig bleek er een match en kon ze een nier van haar moeder krijgen. Toen die donornier niet meer goed functioneerde, kreeg ze een nier van haar tante. Moniek: “Helaas houden donornieren het niet eeuwig vol. Vijf jaar geleden hield ook deze donornier ermee op en sindsdien ben ik aan het dialyseren. Daarbij heb ik steeds mijn grenzen verlegd. Zo kan ik nu bijvoorbeeld zelf aanprikken, ik sluit dus zelf de dialysemachine aan op mijn bloedbaan. Dat is voor mij een hele overwinning. Volgens het personeel van VieCuri doen niet veel patiënten dat zelf, dat maakt me wel trots."

 

Bekende Nederlanders fietsen voor nierpatiënten

Op donderdag 25 juli 2019 was de tv-special Tour de Celeb’ te zien op NPO1 om 20.30u. U kunt hier de uitzending terugkijken. 

 

Daarin is te zien hoe vier bekende Nederlanders een van de zwaarste bergetappes van de Tour de France fietsen. Journalist Erik Dijkstra, cabaretier Remco Veldhuis, Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz en presentatrice Nicole Büch gaan de fysieke én mentale uitdaging aan. Het viertal is klaargestoomd door voormalig profwielrenster Leontien van Moorsel. Elk van de BN’ers werd bijgestaan en gemotiveerd door een nierpatiënt. Moniek werd gekoppeld aan keukenprinses Anna Yilmaz. “Het was heel bijzonder om met Anna op te trekken”, vertelt Moniek. “Anna heeft familieleden die ook lijden aan nierfalen en sommige familieleden zijn hieraan zelfs overleden. Ze kent de ziekte dus van dichtbij.” 

 

De vier deelnemers moeten alles geven. De etappe staat erom bekend dat deze steeds zwaarder wordt. De uitdaging staat symbool voor wat een nierziekte met het lichaam doet. Het uiteindelijke doel van de special: donateurs werven om de draagbare kunstnier zo snel mogelijk te realiseren.

 

Meer vrijheid met de draagbare kunstnier

De draagbare kunstnier is een kleinere, lichtere en gebruiksvriendelijke versie van het bestaande dialyse-apparaat en zit in een koffer. Hiermee kunnen patiënten thuis of op een andere plek dialyseren en zijn ze straks niet meer gebonden aan het ziekenhuis. Ze dialyseren wáár en wanneer ze dit uitkomt. Nierpatiënten krijgen zo hun vrijheid terug. Deze ontwikkeling brengt een radicale verandering teweeg in het leven van veel nierpatiënten. Het geeft patiënten de kans om een zo normaal mogelijk leven te leiden.

Afbeelding van Moniek Latten tijdens dialyse
Scroll voor meer informatie