Patiënt in wachtruimte

Nieuwe bedden voor patiënten VieCuri

Datum: 12 februari 2019

In de maand februari vervangt VieCuri Medisch Centrum, locatie Venlo, nagenoeg al haar bedden, inclusief matrassen, kussens, rescuesheets en nachtkastjes. De oude bedden waren toe aan vervanging.

 

In een ziekenhuis is een goed bed erg belangrijk, zodat patiënten optimaal kunnen herstellen. Het nieuwe bed heeft diverse voordelen. Zo is het nieuwe bed iets langer en breder. En door de laag in te stellen stand zorgt het voor een zo groot mogelijke veiligheid (in het kader van valpreventie). Verder heeft het matras een preventieve werking ter voorkoming van decubitus. Dat zijn doorligplekken die kunnen ontstaan als mensen langere tijd in bed liggen. Daarnaast is het matras veerkrachtig, waardoor de meeste patiënten langer zelfstandig zichzelf kunnen omdraaien in het bed. Verder bestaat het matras uit ventilerende foam, hierdoor transpireren mensen minder. Ook hebben de kern en hoes een langere levensduur. Tot slot is het bed praktischer voor de medewerkers. Doordat de bedden geen vier maar vijf wielen hebben, rijdt het soepeler en stabieler. Er komt een training voor medewerkers zodat iedereen weet hoe het bed in de juiste standen te zetten, hoe om te gaan met de speciale functies etc.

 

Logistieke monsterklus

Het projectteam van VieCuri is al geruime tijd bezig met de voorbereidingen. Lotte Verdellen: “Dit is een enorme logistieke operatie. We vervangen maar liefst 425 bedden. Dat gaat natuurlijk niet in één dag. De voorbereiding is erop gericht om de patiënten en medewerkers zo min mogelijk hinder te laten ondervinden van de vervanging.” Eric Hellemons vult aan: “De bedden worden gekeurd en opgemaakt in de lege ruimte op onze zorgboulevard. Daarna gaan ze naar de verpleegafdelingen. En dat is het een kwestie van oude bed de kamer uit, nieuwe bed erin.” De vervanging van alle bedden duurt de hele maand februari. Dagelijks worden er zo’n 50 bedden vervangen.

 

Testdagen

Voordat tot aanschaf van de bedden is overgegaan, is er uitgebreid getest. Lotte: “In september waren er zichtdagen. Zo’n 100 mensen hebben uitvoerig de bedden bekeken; van personeel, patiënten, de clientenraad, patiëntvertegenwoordigers tot specialisten. In oktober waren er vervolgens proefplaatsingen. In dit project is overigens de samenwerking gezocht met het Laurentius Ziekenhuis Roermond omdat ook hun bedden aan vervanging toe waren. Met als uitgangspunt de beste kwaliteit voor de patiënt, werd uiteindelijk door beide ziekenhuizen gekozen voor dezelfde soort bedden.”

 

Oude bedden naar goed doel

De oude bedden gaan naar een goed doel via de organisatie Vidotrans. Zij hebben al vele jaren ervaring met het matchen en geschikt maken van oude ziekenhuisbedden voor projecten waar dan ook ter wereld.

 

Benieuwd?

VieCuri heeft het Eleganza 3 bed aangeschaft. In dit filmpje kunt u alle functionaliteiten van het bed bekijken. 

Afbeelding van het eerste nieuwe bed bij VieCuri op een verpleegafdeling

 

Scroll voor meer informatie