Patiënt in wachtruimte

Aanschaf Mechanisch Thorax Compressie apparaat als ondersteuning bij reanimaties

Datum: 18 december 2019

Wist je dat er in VieCuri zo’n 50 reanimaties zijn per jaar? En dat er ook ongeveer 100 reanimaties via de Spoedeisende Hulp binnenkomen? Niet voor niets besteedt het ziekenhuis veel aandacht aan dit onderwerp, wordt er regelmatig getraind en kijkt men steeds hoe het nóg beter kan. Sinds kort zet VieCuri tijdens reanimaties het Mechanisch Thorax Compressie apparaat in, de Corpuls CPR. Dit apparaat neemt de reanimatie over van de hulpverlener, zodra dit kan.

 

De afgelopen vier maanden was er een proef met het apparaat. Het is ongeveer 20 keer ingezet, vooral bij langdurige reanimaties. De proef beviel zo goed dat het apparaat is aangekocht. Belangrijkste bevinding is dat er meer rust wordt ervaren tijdens een reanimatie.

 

In dit filmpje demonstreert verpleegkundige Desiree Stevens-Lahaye op een pop hoe het apparaat werkt.

 

Voordelen

Uit onderzoek blijkt dat het toepassen van Mechanische Thorax Compressie apparaten niet leidt tot een grotere overlevingskans. Toch kent het inzetten van dergelijke apparaten voordelen:

 

  • Beperken van fysieke inspanning van medewerkers bij langdurige reanimaties
  • Adequate thoraxcompressies bij langdurige reanimaties

  • Beschermen van medewerkers tegen röntgenstraling bij reanimaties op de hartkatheterisatiekamer
  • Apparaat biedt ‘rust’ tijdens reanimaties zodat medewerkers de handen vrij hebben voor andere belangrijke zaken, zoals het klaarmaken van een infuus.

 

Apparaat met zwenk-arm is nieuw in Nederland

Het werken met een Mechanisch Thorax Compressie apparaat is niet nieuw in de ziekenhuiswereld. Wat hier wel bijzonder aan is, is dat VieCuri het eerste ziekenhuis in Nederland is die met dit type apparaat, voorzien van een zwenk-arm, werkt. Het verschil met andere apparaten:

 

  • De Corpuls maakt gebruik van een zwenk-arm i.p.v. twee steunen. De zwenk-arm kan vanuit één positie op de borstkas geplaatst worden. Dit maakt dat het apparaat ook bij zwaarlijvige patiënten ingezet kan worden. Bij een apparaat met een band om de borstkas gaat dat soms niet.
  • Daarnaast kan de positie van de zwenk-arm verschillend worden ingesteld. Dit maakt toepassing op de hartkatheterisatiekamer eenvoudiger in vergelijking met de andere type apparaten.
Thorax Compressie
Scroll voor meer informatie