Patiënt in wachtruimte

Harry Pouwels en Pepijn Boots winnen de Rookvrije Generatie Award

Datum: 5 april 2019

“Een rookvrije generatie creëer je alleen door te zorgen dat rokers niet roken in aanwezigheid van kinderen. Als de omgeving rookvrij is, verandert automatisch je gedrag”, vertelt Harry Pouwels, longarts bij VieCuri en ambassadeur van de Rookvrije Generatie. Samen met scholier Pepijn Boots (12) strijdt hij voor een rookvrij Venlo. Gisteren wonnen ze een landelijke prijs. Pepijn Boots: “Ik vind het super dat we hebben gewonnen. Aan het aantal stemmen te zien hebben veel mensen nagedacht over een Rookvrije Generatie. Ik zet me graag in om zoveel mogelijk mensen er van te overtuigen dat de wereld beter is zonder roken.”

Om zich samen met andere zorgpartners sterk te maken voor een rookvrije generatie, tekenden in november 2018 de bestuurders van VieCuri, Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid, Cohesie huisartsenzorg, gemeente Venlo en GGD Limburg-Noord een convenant.

Harry Pouwels: “We hebben één missie. Zorgen dat opgroeiende kinderen beschermd worden tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. We geven voorlichting. Op scholen en bij verenigingen. Pepijn kan leeftijdsgenoten aansporen om niet met roken te beginnen. Dat werkt beter dan dat ouders zeggen dat iets niet mag. Andersom kan ik vanuit mijn vak heel goed uitleggen wat roken met jezelf en anderen doet.”

Daarbij gaat het heel erg om de toon van een gesprek. “Het heeft geen zin een verstokte roker te zeggen dat hij die sigaret moet uitmaken. Wel kun je een gesprek aangaan over waar hij zijn sigaret opsteekt. Is dat in het bijzijn van kinderen, bij de ingang van een school, langs de zijlijn van het voetbalveld? Het gaat om het begrip kweken voor elkaar.”

 

Foto Harry Pouwels en Pepijn Boots met hun award

Foto Harry Pouwels en Pepijn Boots met hun award
Scroll voor meer informatie