Patiënt in wachtruimte

Beroepen uitgelicht

Datum: 22 januari 2018

Op 6 en 8 maart van 18.00 – 21.15 uur organiseert VieCuri een Beroepenavond waar middelbare scholieren en hun ouders kennis kunnen maken met verschillende beroepen in het ziekenhuis. Hier vind je alvast een voorproefje van de verschillende functies.

 

Voor meer info en aanmelden, ga je naar www.viecuri.nl/beroepenavond.

 

Operatieassistent: instrumenteren, assisteren en omlopen

Als operatieassistent bereid je de operatie voor, opereer je mee en geef je nazorg aan de patiënt tot de overdracht naar de Recovery. Je controleert voor de operatie de benodigde apparatuur en zet alle instrumenten en steriele materialen klaar. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de operatietechnieken en de nieuwste innovaties die in het ziekenhuis gebruikt worden. Werken in teamverband is belangrijk bij dit beroep. De taken van een operatieassistent worden verdeeld in drie onderdelen: Instrumenteren, assisteren en omlopen.
1. Bij het instrumenteren geef je de specialist op het juiste moment de benodigde instrumenten/apparatuur aan. Het is belangrijk dat je het operatieverloop kent. Je bewaakt de steriliteit van de operatie en kunt inspelen op plotselinge veranderingen.
2. Als assisterende help je de specialist, zorg je voor overzicht en houd je de wond open, neem je klemmen af van bloedvaten, knoop je hechtingen en knip je hechtingen af.
3. Als ‘omloop’ ben je de schakel tussen het team dat steriel staat en de rest. Jouw taak is materialen aangeven aan de instrumenterende. Ook let je op het operatieverloop. Omdat je niet steriel staat kun je ook andere zaken doen zoals materialen halen, invoer op de computer en de telefoon aannemen.

 

Anesthesiemedewerker: assisteren en bewaken van vitale functies 

Als anesthesiemedewerker assisteer je de anesthesioloog bij het toedienen van anesthesie (verdoving) en bewaak je de vitale functies van een patiënt. Onder eindverantwoordelijkheid van de anesthesioloog voer je handelingen en taken uit. Dit betekent dat je voor de operatie de benodigde apparatuur controleert en alle benodigde medicatie en materialen klaarzet. Je hebt veel contact met de patiënt; zo heb je contact voor de ingreep en in sommige gevallen ook tijdens de ingreep. Bijvoorbeeld als de patiënt niet “slaapt” maar wel pijnvrij gehouden wordt. Jouw taak als anesthesiemedewerker is het bewaken van de “vitale functies” zoals hartslag, ademhaling en bloeddruk. Ook zorg je voor voldoende medicatietoediening. Bij veranderingen moet je snel kunnen reageren en stel je de anesthesioloog op de hoogte. Alles wat jij en de anesthesioloog doen, registreer je in het verslagleggingssysteem.

  

Logistiek medewerker: elke dag in contact met verschillende zorgafdelingen

Logistiek medewerker is een afwisselend beroep: elke dag kom je in contact met verschillende zorgafdelingen. De voorraadruimtes op de afdelingen controleer je met een scanner om te kijken of er nog voorraad nodig is. Er worden weekplanningen gemaakt om een goed overzicht te houden van wat wanneer gebeurt. Wanneer goederen binnenkomen, controleer je deze. Na het controleren worden de goederen gesorteerd. Je kijkt dan of de goederen de opslag ingaan of meteen doorgaan naar de afdeling. Dit is nauwkeurig werk, er zitten namelijk steriele en niet-steriele goederen tussen.

 

Medewerker Intern Transport: ontzorgen van afdelingen

Medewerker Intern Transport is echt een beroep voor jou als je goede sociale vaardigheden hebt en je graag wilt aanpakken. Je hebt contact met alle afdelingen in het ziekenhuis. Je brengt alles van A naar B; denk hierbij vooral aan transport van voeding, linnen en goederen. Ook de afvalverwerking behoort tot jouw taak. Zo ontzorg je de afdelingen.

 

telefoniste
Scroll voor meer informatie