Patiënt in wachtruimte

Reünie: oud-medewerkers Intensive Care gezocht!

Datum: 17 augustus 2018

De IC van VieCuri bestaat 50 jaar! Een enthousiaste groep van huidige en oud-medewerkers vindt het daarom tijd voor een reünie.

 

Reünie en feest 50 jaar Intensive Care

Heb je op de locatie in Venlo of Venray gewerkt (of indertijd medium care)? Dan ben je van harte welkom! De organisatie heeft zoveel mogelijk (mail)adressen en telefoonnummers van (oud)-medewerkers proberen te achterhalen. Diegenen hebben intussen een uitnodiging gehad. Heb je er geen gehad en hoor je wel bij de club? Je bent welkom!

De reünie van de ICU vindt plaats op 26 oktober 2018 bij Grand Café de Maagdenberg in Venlo. Geef je op door vóór 1 september te mailen naar reunieicu@gmail.com.

 

Afdeling X

Even terug naar hoe het begon… Vroeger ontfermden religieuzen zich over de opvang van zieken, landlopers en andere hulpbehoevenden. Deze zorg werd meer gestructureerd aangeboden toen in 1933 het Sint Joseph Ziekenhuis in Venlo werd opgericht en in 1934 het Sint Elisabeth ziekenhuis in Venray. Rond de jaren ‘60 was er sprake van ontkerkelijking. De religieuzen verdwenen langzaam uit het ziekenhuis. Dit had tot gevolg dat er meer professioneel opgeleide mensen in het ziekenhuis kwamen werken. In 1968 ontstond er dan ook een afdeling te vergelijken met de huidige Intensive Care. Al had de afdeling destijds de bijzonder benaming ‘Afdeling X.’

Sindsdien is er natuurlijk ontzettend veel gebeurd. Zowel organisatorisch als qua ontwikkeling van het vak. IC-Verpleegkundige Ria Hoeijmakers: “Medio jaren ’90 kwamen er pas intensivisten, medisch specialisten die specifiek opgeleid waren voor het behandelen van patiënten op een Intensive Care. Dat bracht heel veel expertise. De professionele groei was enorm.” Wat ook een rol speelde, was de verandering van de omgeving. Teamleider SEH  José van Dijck vertelt: “Toen de A73 nog niet was doorgetrokken van Venlo naar Nijmegen, reden nog veel mensen die route over de gevaarlijke provinciale weg. Daar gebeurden veel ongelukken, en geregeld zagen we daarvan patiënten op onze IC. Die gevaarlijke weg is gelukkig niet meer. Maar je hebt nu natuurlijk weer andere uitdagingen. Zo blijft ons vak in beweging!”

Verpleging ziekenhuis vroeger
Scroll voor meer informatie