Patiënt in wachtruimte

Matinee 12 nov.: Samen is beter

Datum: 12 oktober 2017

Gedeelde smart is halve smart: het is misschien een cliché, maar er zit een kern van waarheid in. Want door samen te zijn met de partner, familie, vrienden of mantelzorgers, herstellen mensen sneller en voelen ze zich beter. De positieve effecten van samenzijn op onze gezondheid staan centraal tijdens VieCuri Matinee op zondag 12 november.

 

Onze natuur

Samenzijn zit diep verankerd in de natuur van de mens. Prof. dr. Liesbeth Sterck van de Universiteit Utrecht is gastspreker op VieCuri Matinee en trekt een parallel naar het sociale gedrag van apen, waar ze onderzoek naar deed. “Mijn onderzoek liet zien dat de omgang van apen met groepsgenoten een balans is tussen je zin doordrukken en anderen helpen. Dus niet enkel agressie zit in onze natuur, maar ook vriendschappelijk gedrag.”

 

Samenzijn doet goed

Uit ander onderzoek blijkt dat de geestelijke en fysieke gezondheid verbetert door aanraking, samenzijn en het delen van zaken. Hoe werkt dit bij patiënten? Yes van de Wouw, internist-oncoloog bij VieCuri én spreker op het Matinee, licht toe: “Wij zien dagelijks in de praktijk dat het heel goed is voor het herstel wanneer mensen er niet alleen voor staan. Het samenzijn van de patiënt met het behandelteam, zijn thuisomgeving en lotgenoten is heel belangrijk.”

 

Ontdek tijdens VieCuri Matinee

  • Welke effecten heeft samenzijn op onze gezondheid? Wat leert het gedrag van apen ons hierover? 
  • Mantelzorgers aan het woord
  • Workshop Teambuilding, chemieproefjes, obstakelparcours
  • Informatiemarkt
  • Limburg is 150 jaar samen met Nederland! Dit vieren we met Limburgse historie, cultuur en bijbehorende hapjes en drankjes

 

Lees hier meer informatie en meld u aan.
 

apen
Scroll voor meer informatie