Patiënt in wachtruimte

Couveusebaby’s en ouders in het zonnetje op Wereld Prematuren Dag

Datum: 22 november 2017

Jaarlijks op 17 november wordt Wereld Prematuren Dag (WPD) gevierd. Met deze dag wordt aandacht gevraagd voor te vroeg geboren baby’s en hun ouders. Belangrijke gebouwen kleuren paars: de mengkleur van de babykleuren roze en blauw. Ook het Geboortecentrum Noord-Limburg lichtte een week lang elke avond paars op. Afgelopen vrijdag, op de dag zelf, waren er verschillende activiteiten op de afdeling Neonatologie/Couveusesuites.

Er waren zelf gebakken cupcakes, een traktatie van een vrijwilligster van de Stichting Prematurendag. Tussen de middag was er een gezamenlijke lunch voor de ouders georganiseerd in de met ballonnen versierde familieruimte. Lactatiekundige Carola Aerts was aanwezig om in te spelen op vragen over (borst)voeding. De verpleging schoof aan tafel aan en in informele sfeer werden ervaringen uitgewisseld. Ouders kregen een goodiebag met leuke verrassingen aangeboden en ook de stichting Earlybirds bood een minifotoshoot aan voor ouders en hun kindje.


Met WPD wordt aandacht gevraagd voor het feit dat één op de tien baby’s te vroeg (prematuur) wordt geboren. In Nederland zijn dat 15.000 te vroeg geboren baby’s. 
15.000 te vroeg geboren kinderen betekent duizenden gezinnen per jaar die abrupt worden geconfronteerd met een vroeggeboorte. Voor de ouders, broertjes/zusjes en hun omgeving begint een achtbaan in een voor hen onbekende wereld met onzekerheden en risico's. Terwijl gemiddeld 3 kinderen in een kleuterklas te vroeg zijn geboren, is het voor velen een onbekende wereld.  Het is van belang om deze wereld de aandacht te geven die het nodig heeft. En daarom is het jaarlijks op 17 november Wereld Prematuren Dag.

prematuur kindje

Feestelijke lunch Geboortcentrum

Feestelijke lunch Geboortecentrum

Gezin met pasgeborene

Scroll voor meer informatie