Patiënt in wachtruimte

Vernieuwend onderzoek verbetert oncologische zorg voor oudere patiënten

Datum: 9 maart 2017

Maryska Janssen-Heijnen, klinisch epidemioloog in VieCuri Medisch Centrum, is benoemd tot hoogleraar aan de Maastricht University. Haar hoogwaardige wetenschappelijke onderzoeken moeten leiden tot een verbetering van de zorg voor ouderen met kanker.

 

Er is nog veel onbekendheid in hoeverre de behandelingen in de oncologie, die voorgeschreven staan in de algemene richtlijnen, ook daadwerkelijk de best passende behandelingen zijn voor de oudere patiëntencategorie. Deze behandelrichtlijnen zijn namelijk vrijwel altijd getoetst bij voornamelijk jongere en fitte patiënten, terwijl ouderen naast kanker ook vaak te kampen hebben met één of meer ernstige bijkomende (chronische) ziekten en minder functionele reserves hebben. Dit leidt er enerzijds toe dat achteraf soms blijkt dat een ingezette behandeling toch te zwaar was voor een oudere patiënt. Anderzijds kan het ook zorgen voor onderbehandeling van een relatief fitte oudere patiënt, die mogelijk een zwaardere behandeling zou hebben aangekund, maar deze niet heeft ontvangen vanwege de angst voor ernstige complicaties.

 

Met haar wetenschappelijke onderzoeken wil Maryska Janssen-Heijnen samen met haar collega’s beter inzicht geven welke patiëntkenmerken belangrijk zijn om een goede inschatting te kunnen maken, welke patiënten bij een bepaalde behandeling het risico lopen ernstige bijwerkingen te ontwikkelen en welke patiënten juist voordeel kunnen hebben van een behandeling. Tevens wil de hoogleraar achterhalen welke leefstijlinterventies het meest effectief zijn om patiënten zo fit mogelijk aan een oncologische behandeling te kunnen laten starten.

 

Maryska Janssen-Heijnen: “Mijn leerstoel heeft de belangrijke ambitie dat onze oudere patiënten de best passende behandeling voor kanker krijgen, waardoor zij naast een goede overleving, zoveel mogelijk kwaliteit van leven kunnen behouden.”

 

Maryska Janssen-Heijnen

 

Maryska Janssen-Heijnen heeft na haar doctoraal geneeskunde een doctoraal gezondheidswetenschappen afgerond aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vervolgens heeft ze de masteropleiding Clinical Epidemiology aan de Erasmus Universiteit Rotterdam voltooid. Als klinisch epidemioloog heeft ze veel onderzoek gedaan bij het Integraal Kankercentrum Zuid (nu Integraal Kankercentrum Nederland). Sinds 2013 heeft ze ook een honoraire aanstelling bij de vakgroep Epidemiologie van de Universiteit Maastricht. Haar leerstoel “Klinische Epidemiologie, in het bijzonder Kanker bij Ouderen” is ingesteld binnen de School for Oncology and Developmental Biology (GROW). Haar officiële inauguratie vindt plaats op 23 juni.

Maryska Janssen-Heijnen

 Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer