Patiënt in wachtruimte

Bijzondere bevalling in VieCuri: moeder helpt zelf bij keizersnede

Datum: 24 maart 2017

VieCuri behoort tot een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die de keizersnede uitvoert waarbij de moeder zelf helpt haar kindje uit de buik te halen. Deze vorm van bevallen is nieuw in ons land.


Al langere tijd kent VieCuri de gentle cesarian, ofwel de vriendelijke keizersnede. Hierbij kijken moeder en partner mee hoe de baby wordt geboren. Normaal gesproken is het de gynaecoloog die bij een keizersnede het kindje uit de baarmoeder haalt. Vervolgens checkt de kinderarts of alles goed is en legt de baby op de borst van de moeder. Bij de zogenaamde maternal assisted c-section, een begeleide keizersnede, heeft de moeder een actieve rol. Zij pakt haar kindje aan en legt het zelf op haar borst. De kinderarts controleert het kindje terwijl het nog bij de moeder ligt. Als alles goed is, kunnen de baby en de ouders ‘ongestoord’ van de eerste kennismaking genieten in het eerste uur na de geboorte, ook wel het ‘gouden uur’ genoemd.


Bijzonder 

Gynaecologe dr. Anika Dam stond er niet bij stil dat het zo bijzonder was. Zij was er alleen maar op gericht om de bevalling van haar patiënte Linda Janssen uit Helden een mooie ervaring te laten zijn. “Pas toen ik een nieuwsitem op RTL voorbij zag komen van het Utrechtse Diakonessenhuis dat als eerste ziekenhuis in Nederland berichtte over een moeder die bij een keizersnede zelf haar baby uit de buik tilt, bedacht ik me: ‘dat hebben wij ongeveer een week geleden al zo gedaan!’ Via twitter werd de discussie hierover opgepakt door Omroep Venlo die er een prachtig nieuwsitem van maakte.

https://omroepvenlo.nl/video/47917132/moeder-helpt-bij-keizersnede

 

Deze ‘supervriendelijke keizersnede’, zoals Linda de ‘maternal assisted c-section’ heeft genoemd, werd speciaal voor haar bevalling georganiseerd. Zij is blij dat aan haar wens om op deze manier te keizersnede uit te voeren, gehoor is gegeven. “Het was een heel speciaal moment toen ik haar mocht aanpakken en tegen mij aan mocht houden.”

 

 

 




vriendelijke keizersnede

 





Scroll voor meer informatie