Patiënt in wachtruimte

Betere oncologische zorg voor oudere patiënten

Datum: 22 juni 2017 |  wetenschappelijk onderzoek, behandelingen, chemotherapie

Kennis vergaren over de beste zorg voor oudere patiënten met kanker, waardoor zij naast een goede overleving, de best mogelijke kwaliteit van leven kunnen behouden. Dat is de ambitie van Maryska Janssen-Heijnen, klinisch epidemioloog in VieCuri Medisch Centrum. Vrijdag 23 juni is haar inauguratie als hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. De titel van haar leerstoel is ‘Klinische Epidemiologie, in het bijzonder Kanker bij Ouderen’.

 

Er is veel onbekendheid in hoeverre oncologische behandelingen die voorgeschreven staan in de richtlijnen ook daadwerkelijk de best passende behandelingen zijn voor oudere patiënten. Maryska Janssen-Heijnen verduidelijkt: “Behandelrichtlijnen zijn vrijwel altijd getoetst bij jongere en fitte patiënten. Terwijl ouderen naast kanker vaak te kampen hebben met één of meer ernstige chronische ziekten. Ook hebben ze vaak minder functionele reserves. Enerzijds blijkt achteraf soms dat een ingezette behandeling toch te zwaar was voor een oudere patiënt. Anderzijds kan het ook zorgen voor onderbehandeling van een fitte oudere patiënt, die mogelijk een zwaardere behandeling had aangekund, maar deze niet heeft ontvangen vanwege de angst voor ernstige complicaties.”

 

Kwaliteit van leven

Met haar wetenschappelijke onderzoeken wil Maryska Janssen-Heijnen samen met haar collega’s beter inzicht geven in welke patiëntkenmerken kunnen voorspellen of een patiënt het risico loopt om bij een bepaalde behandeling ernstige bijwerkingen te ontwikkelen óf deze behandeling kan verdragen en dus juist voordeel hiervan kan hebben. Deze kennis kan ondersteunen bij de therapiekeuze en zo leiden tot een optimale balans tussen levensverlenging en kwaliteit van leven. Tevens wil de hoogleraar achterhalen of aanpassingen in de leefstijl ervoor kunnen zorgen dat een patiënt fitter wordt en hierdoor een behandeling voor kanker beter kan verdragen. Naar verwachting gaat dan ook het herstel sneller, neemt de sterfte af en is de conditie, en daarmee de kwaliteit van leven, beter. Van groot belang hierbij is hoe patiënten gemotiveerd kunnen worden en op welke manier ze deze leefstijl kunnen volhouden. Tenslotte is er aandacht voor een goede nazorg en follow-up. Hierbij is een goede samenwerking met onder andere huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde van zeer groot belang.

 

Maryska Janssen-Heijnen werkt sinds 2010 in VieCuri Medisch Centrum als klinisch epidemioloog. Ze heeft na haar doctoralen Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen de master Clinical Epidemiology voltooid. Als klinisch epidemioloog heeft ze veel onderzoek gedaan bij het Integraal Kankercentrum Nederland. Sinds 2013 heeft ze ook een honoraire aanstelling bij de vakgroep Epidemiologie van de Universiteit Maastricht. Haar leerstoel ‘Klinische Epidemiologie, in het bijzonder Kanker bij Ouderen’ is in 2017 ingesteld binnen de School for Oncology and Developmental Biology (GROW).

 

De inauguratie van Maryska Janssen-Heijnen vindt plaats op vrijdag 23 juni om 16.30 uur in de Aula van de Universiteit Maastricht, Minderbroedersberg 4-6 in Maastricht.

prof. Dr. Maryska Janssen-Heijnen
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Komt u binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Algemene informatie:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
  • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken