Patiënt in wachtruimte

Bijzonder onderzoek in het Centrum voor Metabole Botaandoeningen

Datum: 3 december 2017

Het Centrum voor Metabole Botaandoeningen is een heel bijzondere samenwerking aangegaan met de ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie.
 
Het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR) heeft namens de ESA (European Space Agency) contact gelegd met het Centrum voor Metabole Botaandoeningen, dat onder leiding staat van professor Joop van den Bergh, internist-endocrinoloog en decaan van het Leerhuis in VieCuri Medisch Centrum. Naast de bijzondere expertise over botziekten beschikt het centrum namelijk over een XtremeCTII-scanner waarvan er over de hele wereld maar enkele bestaan.

 

In deze samenwerking ondersteunt het Centrum voor Metabole Botaandoeningen de ESA bij specifieke radiologische experimenten bij astronauten voor én na hun ruimtereis naar het internationale ruimtestation (ISS). Bij de wereldwijde experimenten zijn wetenschappers uit Frankrijk en Canada betrokken. VieCuri faciliteert het botonderzoek bij Thomas Pesquet, ESA astronaut.  Voorafgaand aan zijn ruimtemissie in 2016 kwam hij naar VieCuri voor onderzoek en inmiddels hebben er na zijn ruimtevaart twee ‘post-flight’ metingen plaatsgevonden. VieCuri vindt het een enorme eer om een bijdrage te kunnen leveren aan dit wetenschappelijk ruimtevaartonderzoek.

groep esa

 

 

astronaut in een botscanner
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer