Patiënt in wachtruimte

Afdeling Dermatologie MOHS-gecertificeerd voor verwijderen huidkanker

Datum: 3 augustus 2017 |  behandelingen

 

De afdeling Dermatologie van VieCuri Medisch Centrum is officieel gecertificeerd als centrum voor Mohs' micrografische chirurgie. Hierbij werken de dermatoloog, patholoog en plastisch chirurg nauw samen. Huidkanker wordt met een speciale operatietechniek nauwkeurig verwijderd. Ter plekke vindt een controle plaats of al het zieke weefsel verwijderd is. Gezond weefsel blijft zo bespaard. Na de operatie wordt de huid weer optimaal hersteld.

 

Sparen op gezond weefsel

Wanneer een patiënt met huidkanker wordt geopereerd, haalt allereerst de dermatoloog randje voor randje het weefsel met kanker weg. “Als je tumoren in de huid weghaalt met de reguliere operatietechnieken, moet je rondom de tumor drie tot vijf millimeter gezond weefsel weg­nemen”, vertelt dermatoloog Martina van Geel, die gespecialiseerd is in Mohs’ micrografische chirurgie. “Dat is heel veel, zeker als het gaat om een tumor op de neus, lippen of oogleden. Met MOHS kunnen we veel nauwkeuriger werken en hoeven we maar één tot twee millimeter gezond weefsel weg te halen.”

 

Huidkanker gegarandeerd verwijderd

Het beoordelen van verwijderd weefsel duurt normaal gesproken een paar dagen. Met Mohs’ micrografische chirurgie beoordeelt de patholoog binnen ongeveer twee uur dit weefsel: zitten er nog zieke cellen in of is het volledig kankervrij? “Ontdekken we nog kwaadaardige cellen in de snijranden, dan kunnen we deze gericht en meteen weghalen”, vult Karen van Poppelen, dermatoloog die ook in MOHS is gespecialiseerd, aan. Met deze techniek wordt huidkanker gegarandeerd volledig weggehaald op de betreffende plek. Vervolgens herstelt de dermatoloog, of in complexe situaties de plastisch chirurg, meteen de huid op een zo’n mooi mogelijke manier.

 

MOHS-behandeling bij VieCuri

Met Mohs' micrografische chirurgie kan de gehele behandeling op dezelfde dag worden uitgevoerd. Dat is erg prettig voor de patiënt. Heeft u huidkanker en bent u geïnteresseerd in een behandeling bij het MOHS centrum in VieCuri? Vraag uw huisarts om meer informatie en een doorverwijzing. Mohs’ micrografische chirurgie binnen VieCuri Medisch Centrum wordt volledig vergoed door alle zorgverzekeraars.

 

Meer informatie:

Mohs chirurgie
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Heeft u een afspraak op de poli? Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht
  • Houd 1,5 meter afstand aan tot andere personen. Daar waar dit niet kan, draag een mondneusmasker
  • Kom alleen (tenzij begeleiding -max. 1 persoon- noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft
  • Bezoekt u een patiënt? Dan krijgt u van ons een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker draagt u tijdens uw bezoek in het ziekenhuis, ook als u bij de patiënt zit
  • Er zijn maximaal twee bezoekers (vanaf 13 jaar) per patiënt per dag zijn toegestaan. De bezoekers mogen niet tegelijkertijd op de patiëntenkamer zijn omdat onze kamers niet groot genoeg zijn om de 1,5 meter te waarborgen.
  • Volg de basisregels: Was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand (daar waar kan). 

 

Bekijk hier de actuele bezoekregeling in verband met het coronavirus.

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer