Patiënt in wachtruimte

Sport en bewegen centraal tijdens VieCuri Matinee

Datum: 1 april 2016 |  Matinee

Dat sporten gezond is, weet iedereen. Wilt u weten wat sporten voor u kan betekenen? Laat u dan op 10 april bijpraten tijdens VieCuri Matinee. De achtste editie van Matinee heeft als thema ‘Sport je gezond?!’ en wil er mensen bewust van maken dat ze zelf een belangrijke rol spelen in het voorkomen van ziekten en in hun eigen genezings- en revalidatieproces. Marleen de Koning, sportarts in VieCuri: “Je kunt niet meer achteroverleunen en denken: de dokter lost het wel op.”

 

“De sportarts ziet recreatieve sporters die een blessure hebben en mensen met bewegingsgerelateerde klachten”, vertelt De Koning. “De laatste tijd worden we als sportartsen echter steeds meer betrokken bij behandelprocessen van patiënten door bijvoorbeeld oncologen en revalidatieartsen. Er zijn steeds meer bewijzen dat sporten helpt om chemokuren of bestralingen beter te doorstaan. En momenteel loopt er ook een nationaal onderzoek, waarbij patiënten beginnen met sporten meteen nadat ze de diagnose kanker hebben gekregen. Patiënten blijven op deze manier fitter, behouden hun spierkracht, hun hart- en vaatstelsel is beter belastbaar, de botaanmaak verbetert en hun uithoudingsvermogen blijft op peil. En niet te vergeten: de mentale gezondheid wordt beter.”

 

Sport als medicijn

Sport wordt ook een steeds belangrijker onderdeel van het revalidatieproces, bij mensen die bijvoorbeeld kanker hebben gehad of lijden aan het chronische vermoeidheidssyndroom. “Door sport en bewegen kunnen mensen beter en sneller de draad weer oppakken en is hun kwaliteit van leven eerder weer op het niveau van voorheen. Sporten wordt zo steeds vaker curatief ingezet, als medicijn. Een ontwikkeling die in de toekomst ongetwijfeld zal doorzetten. Belangrijk is wel dat mensen hier niet in doorslaan, té veel sporten is ook weer niet goed. Hiernaar verwijst ook het vraagteken in de titel van VieCuri Matinee; ‘Sport je gezond?!’”

 

Stands en simultaan schaakwedstrijd

Er is veel te zien en te beleven tijdens VieCuri Matinee. Er zijn lezingen over hoe sporten en bewegen kunnen helpen om ziekten te voorkomen, sport en oncologie, de rol van sport in het revalidatietraject en acute hartdood bij sporters. Ook stelt VIA VVV, de maatschappelijk stichting van VVV-Venlo, zich voor aan het publiek en vertelt Sef Thissen tijdens een muzikale lezing dat opera ook topsport is.

Verder zijn er stands van onder meer de Weir Venloop, VieAmi, Iedereen kan sporten, boekhandel Koops, Golf- en Countryclub Geijsteren, Golfvereniging ‘De Peelse Golf’ en de afdeling orthopedie. Ook onze sportdiëtiste is aanwezig en u kunt de handigste sportapps uitproberen. Bijzonder zijn de clinics paravolleybal (zitvolleybal) door paralympisch volleybalster Judith Jacobs en wandelvoetbal voor 55-plussers door VIA VVV. Verder vindt tijdens het Matinee een simultaan schaakwedstrijd plaats. Hierbij nemen 15 schakers het op tegen Dirk Bergmans, meerdere malen clubkampioen van de Blerickse Schaakvereniging. U kunt zich nog opgeven voor de schaakwedstrijd via www.viecuri.nl/matinee


VieCuri Matinee begint op zondag 10 april om stipt 14.00 uur in restaurant ThuiZ en duurt tot 17.00 uur. Iedereen is welkom, wel geldt ‘vol=vol’.

 

Programma en aanmelden: www.viecuri.nl/matinee.

Persfoto VieCuri Matinee
Scroll voor meer informatie