Patiënt in wachtruimte

Deelnemers gezocht voor een onderzoek met een nieuw middel tegen chronische lage rugpijn

Datum: 6 maart 2017 |  medicijnen, wetenschappelijk onderzoek

VieCuri Medisch Centrum is op zoek naar mensen met chronische lage rugpijn voor deelname aan een onderzoek naar de werkzaamheid, veiligheid en verdraagbaarheid van een nieuw onderzoeksmiddel tegen chronische lage rugpijn, genaamd ‘IG8801'.


Doel van het onderzoek

Met dit onderzoek - een zogenaamd fase II onderzoek - hopen de onderzoekers meer te weten te komen over dit nieuwe medicijn bij mensen met chronische lage rugpijn. Onder chronisch lage rugpijn wordt hier verstaan: pijn onder in de rug die langer dan 12 weken aanwezig is.


Wat houdt het onderzoek in?

Er zijn drie behandelingsgroepen, namelijk een lage dosering of een hoge dosering van het te onderzoeken medicijn en de placebo behandelgroep. Placebo is een nepbehandeling die precies lijkt op IG8801. Het onderzoek is dubbelblind. Dat betekent dat zowel u als de arts niet weet in welke behandelgroep u wordt ingedeeld Als u ervoor kiest deel te nemen wordt u willekeurig in een van de 3 behandelingsgroepen ingedeeld. In een periode van 6 maanden bezoekt u ongeveer 7 maal ons ziekenhuis. U krijgt het te onderzoeken geneesmiddel (of placebo) per infuus toegediend bij aanvang van de studie en één week later.
Tijdens de bezoeken neemt u deel aan verschillende (lichamelijke) onderzoeken, zoals bloedonderzoeken, Röntgenfoto’s, MRI-scans en zal u gevraagd worden vragenlijsten in te vullen. Naast de verschillende onderzoeken vragen we u gedurende 5 periodes van één week dagelijks uw rugpijn-score te documenteren in een elektronisch dagboek.


Wanneer komt u in aanmerking voor deelname?

  • Indien u 21 jaar of ouder bent.
  • Indien u chronische lage rugpijn heeft. De rugpijn mag niet veroorzaakt zijn door
  • een hernia of overduidelijke verschuivingen van de wervels.
  • Indien u geen rugoperatie heeft ondergaan.
  • Indien u in de afgelopen 6 maanden geen wervel heeft gebroken.

Alle belangrijke aspecten van het onderzoek zelf zullen uitvoerig toegelicht worden door de onderzoeksarts of onderzoeksverpleegkundige. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname in dit onderzoek en u kunt te allen tijde uw toestemming intrekken en de studie verlaten.


Meer informatie en deelname

Researchafdeling Interne Geneeskunde VieCuri.
Coördinerend arts Prof. Dr. J.P. van den Bergh.
Voor het aanmelden of voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u direct contact opnemen met: Ilona van Rooij, researchverpleegkundige, 077 320 56 34, ivrooij@viecuri.nl.lage rugpijn

 
Scroll voor meer informatie