Patiënt in wachtruimte

Respijtzorg dementie: de veranderingen en gevolgen

Datum: 26 maart 2015 |  zorg

Hoeveel je er ook over weet of hoe vaak je het al hebt meegemaakt, de geboorte van een nieuw leven blijft een klein wonder. De weg er naar toe, de bevalling zelf en de verzorging, het komt allemaal aan bod tijdens het volgende VieCuri Matinee op zondag 12 april. Bijzonder is dat voor het thema ‘Nieuw leven’ het ziekenhuis deze dag het gloednieuwe Geboortecentrum openstelt, nog vóór de officiële ingebruikname op 2 juni. Ook andere vormen van ‘Nieuw leven’ worden tijdens het Matinee belicht. Zo is er informatie over de verzorging van jonge dieren, geboortetradities in het buitenland en orgaandonatie.

 

VieCuri Medisch Centrum organiseert twee keer per jaar de bijeenkomst Dialogen rondom Dementie. De volgende dialoog vindt plaats op maandag 13 april. Deze avond staan de veranderingen en de gevolgen van respijtzorg centraal.

 

In het regeerakkoord is opgenomen dat dagbesteding in de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) komt te vervallen. Deze is met ingang van 1 januari 2015 gedecentraliseerd naar de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het doel van deze verandering is om de ondersteuning dichter bij huis te organiseren, beter maatwerk te bieden en meer uit te gaan van de vraag van de burgers in plaats van het aanbod van zorgaanbieders. Deze ontwikkeling roept vragen op bij mensen met dementie, mantelzorgers en hulpverleners.

  

Sprekers

De dialoog van maandagavond 13 april 2015 staat in het teken van de veranderingen met betrekking tot respijtzorg voor mensen met dementie en de mogelijke gevolgen hiervan. Gastsprekers zijn vanuit de gemeente Venlo Karin Pama-Schmitz en Bart de Heer en vanuit de gemeente Peel en Maas Ingrid van Enckevort, Margriet Eickes-Vorkmeer en Jeannet van Ingen. Deze sprekers geven vanuit hun gemeente en expertise invulling aan het thema.

 

Professionals in de zorg

Dialogen rondom Dementie is een initiatief van de vakgroep Geriatrie in VieCuri Medisch Centrum. Het is een informatiebijeenkomst voor professionals in de zorg: klinisch geriaters, verpleegkundigen, huisartsen, cliënten, mantelzorgers en overige hulpverleners.

  

Dialogen rondom Dementie vindt plaats op maandag 13 april om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in het Auditorium van VieCuri Medisch Centrum, Tegelseweg 210 in Venlo. De entree is gratis en aanmelden is niet nodig.

Scroll voor meer informatie