Patiënt in wachtruimte

Geslaagde Ambassadeursbijeenkomst ‘Wetenschap in VieCuri’

Datum: 26 februari 2015 |  VieAmi

Op woensdag 25 februari organiseerde VieAmi weer een bijeenkomst voor haar Ambassadeurs. Tijdens de vorige bijeenkomst in november 2014 vertelden ondernemers over hun bijdrage aan de medische wereld. Ditmaal was het woord aan medisch specialisten, artsen in opleiding en de klinisch epidemioloog van VieCuri over hun bijdrage aan de medische wetenschap.

 

Een bloemlezing uit het programma:

  • Klinisch epidemioloog en voorzitter van de Wetenschapscommissie dr. Maryska Janssen vertelde over de rol van wetenschap in VieCuri. Daarnaast ging ze nader in op de onderzoekslijn ‘kanker bij ouderen’. Ouderen hebben vaak naast kanker andere ernstige aandoeningen, waardoor de overlevingskans verslechterd.
  • Cardioloog in opleiding Karen Mol deed haar onderzoek naar de factor tijd bij een acuut hartinfarct uit de doeken. Hieruit bleek dat na de komst van het dottercentrum in Venlo de behandeltijd fors is afgenomen. Elke minuut telt bij een hartaanval, dus dit is grote winst voor onze regio.
  • Chirurg in opleiding Thomas Schok presenteerde over zijn onderzoek naar onnodige blindedarmoperaties. Uit het onderzoek bleek dat de landelijke richtlijn te simplistisch is en verder onderzoek behoeft.
  • Internist-endocrinoloog prof. dr. Joop van den Bergh liet zien hoe kwaliteit en sterkte van het skelet wordt onderzocht in VieCuri. Essentieel voor dit onderzoek is de specifieke apparatuur (XtremeCT-scanner), waarvan er slechts vier op de wereld zijn.
  • Radioloog dr. Petra Simons vertelde over haar onderzoek naar CT-colonografie bij de verdenking op darmkanker. Onderzoek met een CT-scan is veel minder ingrijpend dan de gebruikelijke endoscopie.
    Semi-arts Leonie Lips vertelde over de stage die laatstejaarsstudenten geneeskunde in een ziekenhuis lopen. Deze stage bestaat uit een praktisch en een wetenschappelijk deel. 
     

Stuk voor stuk zeer boeiende presentaties die de diversiteit aan wetenschappelijk onderzoek in VieCuri aantonen. Dit programma werd dan ook zeer gewaardeerd door de gasten van VieAmi. Aan het eind van de avond overhandigden VieAmi-bestuurslid Gé Hoffland en president van Rotary Venlo Maas en Peel iPads voor de dialyseafdeling aan manager dialyse Max Gaasbeek en nefroloog Willi van Kuijk.

Ambassadeurs bij waterkracht
Scroll voor meer informatie