Centrum voor kinderallergie

Het Centrum voor Kinderallergie (VieCK) helpt kinderen die last hebben van astma, allergie  eczeem.

 

Wat is astma, allergie en eczeem?

Astma

Hoest je veel? Of heb je het soms heel benauwd? Krijg je kriebels in je neus van bijvoorbeeld huisdieren, van zwembadlucht of als je door het gras loopt?

Dan heb je misschien astma.
Normaal wanneer je ademhaalt, zuig je zuurstof je longen in. In je longen wordt deze zuurstof in je bloed gestopt. Maar wanneer je astma hebt, gaat dat niet helemaal goed. Je kunt dan soms moeilijker ademen en je voelt je benauwd. Dat komt omdat je longen ziek zijn.

 

Allergie

Heb je vaker last van een snotneus, huiduitslag, benauwdheid, prikkende ogen, jeuk op de huid of in de mond of voel je je plotseling helemaal niet lekker na het eten van bijvoorbeeld een pinda of ander voedingsmiddel? Misschien heb je dan een allergie…
Bij een allergie reageert je lichaam heel heftig op een stof die eigenlijk voor anderen helemaal niet gevaarlijk is. Sommige kinderen zijn allergisch voor haren van dieren, voor bepaald eten, voor graspollen of boompollen.

Als je een allergie hebt en in aanraking komt met deze stoffen, gaat er iets fout in het lichaam. Dan kun je jeuk of huiduitslag krijgen, benauwd worden of heel erg moeten hoesten.

 

Eczeem?

Heb  je last van een droge huid met schilfers en/of vochtblaasjes, roodheid, zwelling en vaak ook jeuk? Dan heb je mogelijk last van eczeem. Eczeem is een ziekte van je huid. Je huid is dan anders dan bij iemand die geen eczeem heeft.

 

Team kinderallergie

Soms hebben kinderen die astma, een allergie of eczeem hebben er niet zo heel veel last van. Maar je kunt er ook zoveel last van hebben, dat je niet meer normaal kunt doen wat je graag wilt. 
Het team kinderallergie van de kindergeneeskunde kan je dan helpen deze ziektes te behandelen en je leren hiermee zo goed mogelijk om te gaan.

 

Kijk voor meer informatie ook eens op de site  Astmakids van het longfonds

Scroll voor meer informatie