VieCuri in de media

Hieronder blikken we met video’s en nieuwsartikelen terug op enkele momenten waarop VieCuri het afgelopen jaar in de media is geweest.

Januari 2018

Carnavalsprins D'n Oeles vlak voor proclamatie onder het mes

Het zal je maar gebeuren. Je wordt prins maar je bent niet op je eigen proclamatie omdat je in het ziekenhuis ligt. Dat overkwam in 2018 bijna-prins Don van carnavalsvereniging D'n Oeles in Tegelen. Hij kreeg op de dag van zijn proclamatie een acute blindedarmontsteking, maar kon toch nog net op tijd worden geopereerd. https://l1.nl/prins-uit-tegelen-geveld-door-acute-blindedarmontsteking-138627/.


D’n Oeles bedankte de verpleging van VieCuri op unieke wijze voor de goede zorg.

Mei 2018

Het trauma dat intensive care heet

Veel patiënten die op de intensive care (IC) gelegen hebben, gaan daar bij thuiskomst nog maanden of zelfs jaren onder gebukt. VieCuri probeert hen te helpen. In september organiseerde VieCuri een terugkomdag voor oud-patiënten van de IC. Net als bij de IC-nazorgpoli is het idee achter de dag dat het opgelopen trauma na een bezoek aan de ‘plek des onheils’ en een goed gesprek, kan slijten. Verschil met de nazorgpoli is dat op de terugkomdag veel meer de nadruk ligt op het contact met lotgenoten.

Mei 2018

VieCuri Matinee, digitale ontwikkelingen in de zorg

De zorg staat bol van de digitale ontwikkelingen. Tijdens het VieCuri Matinee op 27 mei 2018 kregen bezoekers de mogelijkheid alle moderne technieken op het gebied van eHealth te ontdekken. Naast interessante lezingen waren er ook veel demo’s. Zo kon er kennis gemaakt worden met robots, 3D-brillen en andere technieken die in de zorg worden ingezet.

Mei 2018

“Veiligere Venloop dankzij slimme koppen VieCuri en Universiteit”

VieCuri is al jaren vaste medisch partner van de Venloop. Op diverse manieren ondersteunt VieCuri het event. Zo geeft sportarts Rob Eikelenboom voorlichting over het voorkomen van blessures. Jos le Noble, intensivist bij VieCuri én hardloper, onderzoekt met collega's de vraag: "Kan een bepaald voedingssupplement de nieren beschermen tijdens het hardlopen?" En spoedeisende hulp-arts Nathalie Peters staat met een team van artsen en verpleegkundigen achter de finishlijn. In 2018 werd het koelbad voor de eerste keer geïntroduceerd om heatstrokes tegen te gaan.

Juni 2018

Pas gevlucht, nu al een goede baan

Als hoger opgeleide vluchteling hier een goede baan vinden, is lastig. Firas Al Khoury werkt bij VieCuri als Arts-assistent Interne Geneeskunde. Hij is in 2011 gevlucht uit Irak en is hier via een stage binnengekomen. Hij merkt dat veel gevluchte artsen moeite hebben aan een baan te komen omdat de papieren hier niet geldig zijn of ze geen papieren bij zich hebben. Om gevluchte artsen beter te kunnen helpen, heeft hij samen met een aantal anderen de Vereniging Buitenlandse Gediplomeerde Artsen opgericht, de VBGA.

Juli 2018

VieCuri roze lintje

Paula Mertens, verpleegkundig specialist van VieCuri, vertelt in een radio-interview bij Omroep Peel & Maas over het ‘Roze lintje’ dat VieCuri in juli 2018 kreeg voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Elk jaar bepaalt de Borstkankervereniging Nederland of een ziekenhuis aan de gestelde criteria voldoet.

Juli 2018

Bijziendheid door tabletgebruik

Tablets en iPhones kunnen een desastreus effect hebben op de zich nog ontwikkelende ogen van kinderen. Uren achter elkaar gamen of swipen leidt aantoonbaar tot ernstige bijziendheid. Dagblad de Limburger liep een ochtend mee met Marjolein Nouwens. Zij is orthoptist, een paramedische discipline op de afdeling oogheelkunde. Ze biedt hulp, met een relatief nieuwe druppeltherapie. Maar de druppeltherapie gaat niet zonder leefstijladvies. Marjolein: “Er is ook een ritme-regel: 20-20-2. Na twintig minuten op je tablet zou je een pauze moeten inlassen en minstens twee minuten twintig meter ver weg kijken. Om je ogen rust te geven. De laatste twee staat voor ten minste twee uur buiten spelen per dag.”

Augustus 2018

Reünie en feest 50 jaar Intensive Care

De Intensive Care van VieCuri vierde vorig jaar haar 50e verjaardag. Een enthousiaste groep van huidige en oud-medewerkers greep dit aan voor een reünie, die druk werd bezocht. In 50 jaar tijd gebeurt er natuurlijk veel. IC-Verpleegkundige Ria Hoeijmakers: “Medio jaren ’90 kwamen er pas intensivisten, medisch specialisten die specifiek opgeleid waren voor het behandelen van patiënten op een Intensive Care. Dat bracht heel veel expertise. De professionele groei was enorm.” Wat ook een rol speelde, was de verandering van de omgeving. Teamleider Spoedeisende Hulp José van Dijck vertelt: “Toen de A73 nog niet was doorgetrokken van Venlo naar Nijmegen, reden nog veel mensen die route over de gevaarlijke provinciale weg. Daar gebeurden veel ongelukken, en geregeld zagen we daarvan patiënten op onze IC. Die gevaarlijke weg is er gelukkig niet meer. Maar je hebt nu natuurlijk weer andere uitdagingen. Zo blijft ons vak in beweging!”

Augustus 2018

Wachten op hartoperatie met defibrillator in een vest

Een defibrillator in een vest. Daarmee kunnen hartpatiënten voortaan thuis wachten op een operatie in plaats van in een duur ziekenhuisbed. “Een fantastische uitvinding!” aldus Jean van Straaten (63), de eerste patiënt bij VieCuri die het ging dragen. Van Straaten heeft een ICD, een geïmplanteerde defibrillator, in zijn lijf. In augustus 2018 geeft de monitor waarop zijn ICD is aangesloten plots allerlei alarmsignalen af. Het blijkt dat er een defect is aan de draad die de ICD met het hart verbindt. Die moet worden vervangen. Gezien zijn broze gezondheid, moet hij de wachttijd tot de operatie eigenlijk in een ziekenhuisbed doorbrengen. Met een lifevest – een draagbare, externe defibrillator, verwerkt in een vest – kan hij echter thuis de operatie afwachten. Cardioloog Joan Meeder: “Met het lifevest kon een aantal weken ziekenhuisopname worden voorkomen. Verder voordeel is dat het voor de patiënt zelf veel meer comfort geeft.”

Oktober 2018

Leren van fouten

In oktober vorig jaar was VieCuri in het nieuws met een incident: patiëntgegevens van de kinderafdeling waren nabij het ziekenhuis verloren (en gevonden). In de evaluatie van dit incident is bekeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ook is er nagedacht of de huidige procedure rond dit soort meldingen verbeterd kan worden. Voor al onze medewerkers moet het heel helder zijn hoe te handelen als zoiets zich voordoet. Over de geleerde lessen schreef Skipr Magazine een artikel. IJsbrand Schouten, Raad van bestuur: “In de weken na het incident is de kwestie intern op allerlei manieren aan de orde gesteld, om te proberen herhaling te voorkomen. We willen leren van onze fouten. Eén van de maatregelen is dat we een betere methode hebben ontwikkeld voor het melden van een datalek: laagdrempelig en dicht bij het kernproces van de zorgverleners in het ziekenhuis.”

December 2018

VieCuri eerste Magnet ziekenhuis van Nederland?

Magnet is wereldwijd de hoogste erkenning voor verpleegkundige zorg. Om dit te behalen, moet een ziekenhuis inzetten op aantoonbare en continue verbetering van patient outcomes zoals doorligwonden en valpreventie, nieuwe kennis en innovatie en uitmuntende professionele praktijk. Het motto: “You don’t do all of the great things you do, to be Magnet... You are Magnet because of all the great things you do.” In het landelijke vakblad Zorgvisie van 4 december 2018 vertellen Ankie van Rossum en Nastasja Cornelissen waarom ze met VieCuri het eerste Magnet ziekenhuis van Nederland kunnen en willen worden.