Corona

Blogs

lichaamscellen
24 februari 2017 |    behandelingen, prostaatkanker

Betere behandeling van meer uitgebreide prostaatkanker

Dit bericht is heel goed nieuws voor de prostaatkankerpatiënten in onze regio! Sinds dinsdag 14 februari kunnen bepaalde prostaatkankerpatiënten behandeld worden met een nieuwe techniek, de zogenaamde High-Dose-Rate (HDR) brachytherapie (inwendige bestraling) gecombineerd met uitwendige bestraling. Voordeel van de nieuwe techniek is dat de stralingsdosis in de tumor hoger en in het gebied rondom de tumor lager is, waardoor enerzijds de kans op genezing toeneemt en anderzijds het risico op bijwerkingen afneemt. HDR brachytherapie wordt uitgevoerd in de bestralingskliniek MAASTRO CLINIC in Maastricht in samenwerking met het Maastricht UMC+. Een belangrijke ontwikkeling, ook voor de patiënten van VieCuri.
Lees verder
3 februari 2017 |    wetenschappelijk onderzoek, chemotherapie, behandelingen

Veel hogere overlevingskans alvleesklierkanker door combinatie medicijnen

Alvleesklierkanker is een van de meest dodelijkste kankers, waarbij we bijna altijd te laat zijn met behandelen. Zelfs als we de tumor vinden zonder zichtbare uitzaaiingen, die nog goed te opereren is, overleven maar heel weinig patiënten vijf jaar. Dat is de reden dat er sinds tien jaar adjuvant chemotherapie wordt gegeven; dat betekent dat na de operatie patiënten nog zes kuren chemotherapie met gemcitabine krijgen. Daarmee leeft na 13,4 maanden nog de helft van patiënten, terwijl zonder therapie na de operatie de helft van de patiënten binnen 6,9 maanden overleden was. Na vijf jaar was 16% van de patiënten met chemotherapie nog in leven, terwijl dat zonder therapie 5,5% was.
Lees verder
pillen
22 november 2016 |    behandelingen, zorg

Tegenstrijdig nieuws over kanker

‘Ongeneeslijke kanker steeds vaker niet dodelijk.’ ‘Dure nieuwe kankermedicijnen zijn weinig effectief.’ Twee koppen uit het nieuws van afgelopen week, die zo op het eerste gezicht heel tegenstrijdig zijn! Wat moeten we hier nu mee?
Lees verder
2 november 2016 |    behandelingen, wetenschappelijk onderzoek, zorg

Experimenteel middel tegen kanker

Vanochtend was bij het NOS Journaal het mooie nieuws uit het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis Amsterdam dat er een nieuw middel tegen eierstokkanker gevonden is. Patiënten vragen hier uiteraard direct naar op de oncologische dagbehandeling en op mijn poli.
Lees verder
29 april 2016 |    behandelingen

Botten steeds belangrijker bij kanker

Botgezondheid is een relatief nieuw begrip binnen de kankerzorg. De kwaliteit van leven tijdens of na de therapie krijgt steeds meer aandacht.
Lees verder
17 maart 2016 |    behandelingen

Neem je gesprek bij de dokter op!

Afgelopen week kwam het advies van minister Schippers via verschillende media tot ons: ‘Neem het gesprek bij de dokter op!’. Gelukkig komt er dus ook wel eens goed nieuws uit Den Haag.
Lees verder
8 maart 2016 |    behandelingen

Immunotherapie, dé doorbraak op het gebied van kankerbestrijding?

Gisteren verschenen in de media diverse nieuwsberichten waarin geschreven werd over een veelbelovende doorbraak op het gebied van kankerbestrijding.
Lees verder
3 februari 2016 |    behandelingen

DNA om beste kankerbehandeling te vinden

Maandag 1 februari is er een belangrijke stap gezet in het kankeronderzoek. Vanaf deze week kunnen namelijk gegevens (DNA) van kankerpatiënten uit heel Nederland in één database worden opgeslagen. In dit blog licht ik het onderzoek en de rol van VieCuri toe.
Lees verder
2 februari 2016 |    behandelingen

Therapie met bacterie bestrijdt alleen kanker en laat gezond weefsel met rust

Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en MAASTRO clinic (bestralingscentrum in Maastricht en Venlo) hebben ruim twee miljoen euro subsidie ontvangen van KWF Kankerbestrijding om een nieuwe therapie tegen kanker in de praktijk te gaan onderzoeken.
Lees verder
15 december 2015 |    borstkanker, behandelingen

Ongenuanceerde berichtgeving borstamputatie veroorzaakt onrust

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit blog is geschreven door Yes van de Wouw, internist-oncoloog bij VieCuri.Lees verder
19 november 2015 |    chemotherapie, behandelingen

Test voorspelt bijwerkingen chemotherapie

Verschillende media berichtten deze week over een langverwacht onderzoek van het Anthoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Het onderzoek werd 10 november gepubliceerd en gaat over een test die bij een patiënt voorspelt of 

Lees verder
2 november 2015 |    behandelingen

Kanker opsporen met simpele bloedtest

Met een simpele bloedtest binnen een paar dagen weten of je wel of geen kanker hebt. Hoe fijn is dat?! Vanuit Amsterdam is er baanbrekend nieuws gekomen. Er is een nieuwe bloedtest die binnen een paar dagen aantoont of er sprake is van kanker ja of nee. Deze test is nu gedaan bij zes tumortypenLees verder
Scroll voor meer informatie