Patiënt met mondkapje krijgt ondersteuning met lopen van een fysiotherapeut

Blogs

pillen
3 februari 2017 |    wetenschappelijk onderzoek, chemotherapie, behandelingen

Veel hogere overlevingskans alvleesklierkanker door combinatie medicijnen

Alvleesklierkanker is een van de meest dodelijkste kankers, waarbij we bijna altijd te laat zijn met behandelen. Zelfs als we de tumor vinden zonder zichtbare uitzaaiingen, die nog goed te opereren is, overleven maar heel weinig patiënten vijf jaar. Dat is de reden dat er sinds tien jaar adjuvant chemotherapie wordt gegeven; dat betekent dat na de operatie patiënten nog zes kuren chemotherapie met gemcitabine krijgen. Daarmee leeft na 13,4 maanden nog de helft van patiënten, terwijl zonder therapie na de operatie de helft van de patiënten binnen 6,9 maanden overleden was. Na vijf jaar was 16% van de patiënten met chemotherapie nog in leven, terwijl dat zonder therapie 5,5% was.
Lees verder
17 mei 2016 |    chemotherapie, behandelingen

Lichtpuntje in behandeling alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker staat bekend als een van de meest agressieve vormen van kanker. De ziekte geeft pas in een laat stadium klachten, waardoor maar bij 10-15% van de patiënten de tumor geopereerd kan worden. Alvleesklierkanker heeft daarom ook de dubieuze bijnaam ‘silent killer’. Nederlandse onderzoekers toonden aan dat een combinatietherapie bij sommige patiënten de levensverwachting sterk kan verbeteren (1,2,3).
Lees verder
hand met infuus
21 april 2016 |    chemotherapie, behandelingen

Chemotherapie minder vaak nodig

In Nederland krijgt 1 op de 9 vrouwen borstkanker. Het is doodsoorzaak 1 voor vrouwen in de leeftijd van 30-59 jaar.
Lees verder
9 februari 2016 |    chemotherapie, behandelingen

Voorlichting chemotherapie onder de maat?

Afgelopen week publiceerde de Telegraaf resultaten van een enquête over de bijwerkingen van chemotherapie. Voor dit onderzoek zijn ruim 1100 (ex-)kankerpatiënten, ouder dan 50 jaar, ondervraagd naar hun kennis over de bijwerkingen. In dit blog belicht ik het onderzoek, de resultaten en mijn visie toe.
Lees verder
21 december 2015 |    behandelingen, chemotherapie

Scan voorspelt effect chemotherapie

Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben onderzoek gedaan naar de effecten van chemotherapie. Nieuw onderzoek met muizen heeft aangetoond dat een scan het effect van chemotherapie kan bepalen. Dit komt doordat er een speciale kleurstof aan de chemotherapie wordt toegevoegd. Twee dagen nadat de chemokuur is gegeven kan door deze kleurstof het effect worden bepaald.Lees verder
19 november 2015 |    chemotherapie, behandelingen

Test voorspelt bijwerkingen chemotherapie

Verschillende media berichtten deze week over een langverwacht onderzoek van het Anthoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Het onderzoek werd 10 november gepubliceerd en gaat over een test die bij een patiënt voorspelt of 

Lees verder
2 september 2015 |    chemotherapie, behandelingen

Chemotherapie in eigen huis

Op Nu.nl en de Telegraaf werd onlangs aandacht besteed aan een proef die het Erasmus MC uitvoert met het thuis toedienen van chemotherapie.

Lees verder
1 mei 2015 |    chemotherapie, leefstijl

Chemotherapie beter verdragen door sporten

Sporten tijdens de chemotherapie blijkt ervoor te zorgen dat patiënten chemotherapie beter kunnen verdragen.

Lees verder
Scroll voor meer informatie