Wondzorgconsulentes

Zeg het met bloemen

Datum: 21 juli 2020

Eén grote bloementuin: de belevingstuin bij het oncologiecentrum. Ik stapte er rond in mei en juni.

Eén fikse bloemenvaas: de plukoogst op de balie van het oncologiecentrum in de lente en zomer.

Eén enorme bloemenzee: zo moet die tuin eruit zien vanuit de omringende ziekenhuisverdiepingen.

Eén fantastisch bloemengenot: dat gun je alle patiënten van VieCuri. Dus iedereen.

 

In de tuin hoor je een ritmisch kabbelend watertje, dat subtiel begeleid wordt door zacht zoemende hommels en bijen. Op stilletjes in de wind wiegende bloemstengels verdringen zich de vlinders.

Kleuren en geuren stellen zich uitnodigend aan je voor. Het is als pauzeren in de oase van de stilte.

Ik kan mij levendig voorstellen, dat deze plek voelt als een toevluchtsoord of een veilige haven.

 

Werkelijk een plaatje van een schilderij. Maar het is bloedecht. Je kunt erin rondlopen, de planten ruiken, aanraken en verschillende dimensies ervaren.  Een oase waar rust heerst en waar je je beschut weet. De omringende gebouwen zijn als reuzen die je beschermen. Zo is de tuin bedoeld. Aangelegd voor patiënten die het oncologiecentrum bezoeken. Die afleiding en troost zoeken.

Voor wie de natuur heilzaam is vanwege het verminderen van spanningen en stress.

 

Van meet af aan is er van andere afdelingen belangstelling geweest om toegang te hebben tot deze belevingstuin. Het is natuurlijk doodzonde als dit juweel van een binnentuin buiten de spreekuurtijden van het oncologiecentrum niet bezocht kan worden. Daar waren we ons vanaf het begin heel erg van bewust. Iedereen verdient een mooie stek waar je je kunt terugtrekken. Waar de stilte zijn werk doet. Namelijk lichaam en geest weer in balans brengen.

 

Wij willen maar al te graag, dat meer patiënten gebruikmaken van dit lustoord. Daar hebben we goed over nagedacht. Overdag zijn er de patiënten van het oncologiecentrum die wij de ruimte willen geven om onbekommerd van de tuin te genieten. Zij moeten zich frank en vrij in de kas en tuin kunnen bewegen. Na de spreekuren, zeg maar na kantoortijd, is de beurt aan patiënten van de verpleegafdeling Interne Geneeskunde. Zij zijn in de avonduren en voor een bepaalde periode onze pilotgasten.

 

Wij willen dolgraag, dat bloemen het verhaal vertellen. Van de planten en de bijen. De rust en de ervaring. Maar daarvoor hebben we verhalen nodig. Van patiënten van het oncologiecentrum. Maar ook van patiënten van de verpleegafdeling Interne Geneeskunde die in de testperiode één of meer uitstapje(s) hebben gemaakt naar de belevingstuin van het oncologiecentrum.

 

Wees welkom en bezoek onze genotstuin. En vooral, vertel het ons. Zeg het ons allemaal. Want, eerlijk is eerlijk, alle patiënten van VieCuri verdienen een fraaie binnentuin.

 

Marion Titselaar, programmamanager oncologie

 

 

De oncologietuin

 

De oncologietuin

De Oncologietuin
Marion Titselaar
M.A.G.S. (Marion) Titselaar Programmamanager oncologie
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Heeft u een afspraak op de poli? Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht
  • Houd 1,5 meter afstand aan tot andere personen. Daar waar dit niet kan, draag een mondneusmasker
  • Kom alleen (tenzij begeleiding -max. 1 persoon- noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft
  • Bezoekt u een patiënt? Dan krijgt u van ons een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker draagt u tijdens uw bezoek in het ziekenhuis, ook als u bij de patiënt zit
  • Er zijn maximaal twee bezoekers (vanaf 13 jaar) per patiënt per dag zijn toegestaan. De bezoekers mogen niet tegelijkertijd op de patiëntenkamer zijn omdat onze kamers niet groot genoeg zijn om de 1,5 meter te waarborgen.
  • Volg de basisregels: Was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand (daar waar kan). 

 

Bekijk hier de actuele bezoekregeling in verband met het coronavirus.

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer