Patiënt met mondkapje krijgt ondersteuning met lopen van een fysiotherapeut

Luisteren als medicijn

Datum: 17 oktober 2019

Gemiddeld schijnt een huisarts precies zeventien seconden te luisteren naar een patiënt na de vraag hoe het met hem of haar gaat. Dat is niet veel natuurlijk. In zeventien seconden kun je misschien maar één mooie volzin maken. Patiënten voelen zich na zeventien seconden vrijwel nooit gehoord. Dat beweert tenminste huisarts Hans Peter Jung uit Afferden die pleit voor veel meer oprechte aandacht voor de patiënt. Jung is pleitbezorger van het principe Positieve Gezondheid.


Twee minuten luisteren schijnt bijvoorbeeld al een wereld van verschil te maken. Door bij ieder consult dus twee minuten aandachtig te luisteren schijnt het gevoel van patiënten al heel anders te zijn. Misschien wel zo anders dat een verwijzing naar ziekenhuis overbodig is?


Uiteraard wordt niet iedereen blij van de aanpak van Jung maar is dat een reden om zieke mensen deze aanpak te onthouden? Hans Peter Jung is maandag aanstaande te gast in VieCuri Collegetour. Hij vertelt over een schokkende gebeurtenis die hem deed beseffen dat iedere behandeling begint met oprechte aandacht.


Als directeur van VieAmi, geloof ik in de kracht van oprechte aandacht. Een schoon bed, op tijd medicijnen krijgen, hulp bij het aankleden. Dit hoort allemaal bij ‘goede zorg’. Toch vinden de meeste patiënten dit niet het belangrijkste. Zij willen vooral het gevoel hebben dat zorgverleners oog en oor hebben voor hoe het écht met hen gaat. Dat ze weten wat belangrijk voor hen is en wat voor hen de dag de moeite waard maakt. Dat ze de mens zien achter de patiënt. Juist daarom maken we als VieAmi ons sterk voor mooie extra’s voor patiënten. Dit doen wij samen met ondernemers en publiek uit de regio, medewerkers van VieCuri en vrijwilligers. Zo zorgen we samen voor een meer prettige beleving van de zorg en zetten wij ons in voor de patiënten van VieCuri. Waardevol, want gezondheid is een groot goed.

 

Bent u net als mij geïnteresseerd in de visie van Hans Peter Jung die pleit voor meer oprechte aandacht voor de patiënt? U bent van harte welkom bij VieCuri Collegetour:

 

Maandag 21 oktober 2019
Inloop 17.45, Start 18.00 uur


Bij aanvang zorgen we voor een heerlijk buffet én er is een borrel na afloop. Aanmelden hiervoor kan door een mail te sturen naar afennema@viecuri.nl.

 

Graag tot ziens!

 

Ruud Stikkelbroeck
Directeur VieAmi

Een foto van handen die verzorgd worden door een verpleegkundige.
Scroll voor meer informatie