Wondzorgconsulentes

Geurig groen

Datum: 15 april 2019

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele onderwerpen door middel van een blog. Dit blog is geschreven door drs. Marion Titselaar, programmamanager Oncologie, in samenwerking met dr. Paul Nijhuis, chirurg oncoloog en prof. dr. Maryska Janssen-Heijnen, epidemioloog.

 

Het hoeft geen betoog, dat wie een afspraak heeft in het ziekenhuis  logischerwijs gespannen is. Dit geldt zeker ook voor patiënten van het oncologiecentrum. Vaak krijgen patiënten een uitslag te horen. De vraag is: is de uitslag goed of is er sprake van kanker? Voor het welbevinden van patiënten is het van belang om spanning rondom een afspraak te verminderen. Hoe kunnen we onze zintuigen prikkelen om ons te laten ontspannen? En welke rol kan de natuur hierin spelen?

 

Zintuigen
We denken er 5 te hebben: zien, horen, ruiken, voelen en proeven. Maar het zijn er 7. Dat zijn er 2 meer dan die Aristoteles ooit benoemde. Minder bekend zijn het evenwicht en de bewegings- en houdingszin. Bij de big five horen oog, oor, neus, huid en tong. Onze taal is doorspekt met spreekwoorden en gezegden die één van de organen tot kern heeft. Denk aan ‘ziende blind zijn’. Of ‘hoort zegt het voort’. En wat te zeggen van ‘de stal ruiken’, ‘iemand aan de pols voelen’ en ‘de nieren proeven’.  Daar valt nog aan toe te voegen de woorden: oogverblindend, oorverdovend, neusprikkelend, huidzinderend en tongstrelend.

 

Ogen
Laten we allereerst onze ogen eens een vrije blik geven. Het is algemeen bekend, dat kleuren op ons gevoel werken. Zeg maar gerust ‘kleur is emotie’. Intussen weten we, dat de kleur groen een kalmerende werking heeft en ons tot rust brengt. Als je je ogen wilt ontspannen dan kun je het beste naar de tint groen gaan staren. De kleur van de natuur ontspant het zenuwstelsel en verlaagt de bloeddruk.  Daarom is werken in een groene omgeving heilzaam voor lichaam en geest.
 
Neuzen
Als tweede zullen we onze neuzen even richten. Ook geuren brengen ons in een bepaalde gemoedstoestand.  Wie kent niet het fenomeen van de geur van vers gebakken brood, alsof in je mond spontaan een ‘sprinklersproei-installatie’ aanfloept. Het verspreiden van etensluchtjes - een half uur voor de maaltijd – zorgt ervoor, dat mensen meer gaan eten. Althans, dat is het vermoeden.  In de ODE-studie wordt onderzocht of etensgeuren ondervoede dementie patiënten in verpleeghuizen kunnen stimuleren om te eten. Resultaten worden verwacht in 2020.

 

Wetenschap
Onderzoekers voeren de laatste jaren steeds meer bewijslast aan voor een positieve relatie tussen groen en gezondheid. De relatie groen en gezondheid wordt met name onderzocht door middel van  correlationeel bevolkingsonderzoek en experimenten onder gezonde proefpersonen. Onderzoek met klinische populaties in zorginstellingen is nog maar weinig uitgevoerd, zeker in Nederland.
Uit buitenlands onderzoek naar de effecten van groen in en rondom ziekenhuizen blijkt, dat groen een aantal uitkomstmaten positief kan bevorderen. Het zijn vermindering van pijn, stress, negatieve gevoelens en opnameduur.

 

Onderzoek belevingstuin
Als reactie op de toenemende bewijslast wordt in VieCuri Medisch Centrum een belevingstuin aangelegd om het welzijn van patiënten te verbeteren. De tuin is naar verwachting in juli gereed. Momenteel wordt er gewerkt aan de opzet van een onderzoeksproject, waarin gekeken wordt naar de effecten van deze belevingstuin op het welzijn van patiënten en medewerkers. Het project wordt te zijner tijd uitgevoerd in samenwerking met een tweetal Nederlandse universiteiten.

 

Drs. Marion Titselaar, MSc, programmamanager oncologie
Mede namens dr. Paul Nijhuis, chirurg oncoloog en prof. dr. Maryska Janssen-Heijnen, epidemioloog

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?
Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

 

Vlinders en planten in tuin
Marion Titselaar
M.A.G.S. (Marion) Titselaar Programmamanager oncologie
Scroll voor meer informatie