Patiënt met mondkapje krijgt ondersteuning met lopen van een fysiotherapeut

Waarom wel spuitjes tegen trombose bij beengips

Datum: 28 februari 2018

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele onderwerpen door middel van een blog. Dit blog is geschreven door Heinrich Janzing, trauma-chirurg.

 

In het Algemeen Dagblad artikel ‘Geen nare spuiten meer na gipsbeen’ wordt op basis van een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gesteld dat injecties met bloedverdunners (Laag Moleculair Gewicht Heparine - LMWH) bij beengips geen zin hebben om trombose te voorkomen.

 

Trombose in been of arm en longembolie zijn een ernstig probleem. Uit cijfers van de Trombosestichting blijkt dat er in Nederland duizend mensen per jaar aan overlijden. 

 

Wetenschappelijk onderzoek

Sinds 2007 werkt Traumagroep VieCuri Noord-Limburg samen met “The Cochrane Institute”, een gerenommeerde organisatie die op onderzoek gebaseerde verantwoorde gezondheidszorg nastreeft. In onze laatste Cochrane publicatie over dit onderwerp, gebaseerd op acht onderzoeken, concludeerden wij dat het risico op een trombose in het been wel degelijk significant lager is wanneer patiënten, waarbij de enkel en het onderbeen vast zitten in het gips, de LMWH spuitjes krijgen.

 

Aderverstoppingen

Het verschil in uitkomst in de studies komt doordat in de studie van het LUMC alleen werd gekeken naar aderverstoppingen die meteen duidelijke klachten gaven. Er werd niet specifiek gezocht naar verstopping van de aders met bijvoorbeeld een echo, wat in de andere studies wel gebeurde. Daarom is hier het aantal aderverstoppingen beduidend lager dan in de andere studies. Aderverstoppingen kunnen longembolie en ook levenslang invaliderende klachten veroorzaken, zoals een blijvend dik been (post trombotisch syndroom).

 

Ons advies: bij beengips wél spuitjes

Vanwege het risico van een trombose en de mogelijk ernstige gevolgen daarvan raden wij onze patiënten met beengips waarin de enkel vast zit deze LMWH spuitjes dus aan.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden 

dr. H. M. J. Janzing
dr. H. M. J. Janzing
dr. H.M.J. (Heinrich) Janzing traumachirurg
Scroll voor meer informatie