Wondzorgconsulentes

Niet meer naar het ziekenhuis voor een controleconsult

Datum: 25 januari 2018

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele onderwerpen door middel van een blog. Dit blog is geschreven door Marion van den Broek, beleidsmedewerker Innovatie en eHealth.

 

 

Eerder blogde ik over een proef met ‘videoconsulting’, ook wel beeldbellen genoemd (lees het eerdere blog over videoconsulting). “Wat hield de proef ook alweer in?”, hoor ik u denken. Tijdens de proefperiode werden patiënten geselecteerd die na een galblaasoperatie een controleconsult bij de chirurg hadden. Deze patiënten kregen een consult op afstand aangeboden. Door middel van een beveiligde videoverbinding van FaceTalk (een soort Skype) sprak de patiënt met de chirurg zonder fysiek in het ziekenhuis aanwezig te zijn. Inmiddels is de proef afgerond en ik ben verheugd dat ik namens VieCuri de resultaten met u mag delen!


Slechts één patiënt was niet tevreden over deze vorm van zorg. Het videoconsult werd vooral als tijdbesparend gezien. Patiënten hoeven namelijk geen tijd en moeite meer te steken in de reis naar het ziekenhuis. Daarnaast betekent dit ook een beperking van kosten voor de patiënt. Alle patiënten vonden de toepassing gebruiksvriendelijk (67%) of enigszins gebruiksvriendelijk (33%). Een groot voordeel bleek te zijn dat patiënten vanuit hun eigen omgeving het consult kunnen doen. Dus ook vanuit vakantie of zelfs tijdens het werk als vrachtwagenchauffeur. 83% zou opnieuw kiezen voor een videoconsult, waaruit we mogen concluderen dat de pilot geslaagd is!  

 

Ervaringen van zorgprofessionals

De chirurg en zijn spreekuurassistente zijn erg enthousiast over het gebruik van FaceTalk. Voor de professional is het eenvoudig om mee te werken en het gesprek is efficiënter. Verder zien ze een hoeveelheid aan voordelen voor de patiënt. Het was tijdens de pilot wel lastig om vanuit alle collega’s patiënten door te verwijzen naar deze chirurg en alle patiënten te attenderen op deze mogelijkheid. We vergeten allemaal wel eens wat… Soms was de kwaliteit van de verbinding afhankelijk van beperkte geluidsinstellingen bij patiënt. Gelukkig vormde dit uiteindelijk geen probleem.

 

De chirurg was zo enthousiast over de proef, dat hij besloten heeft om verder te gaan met videoconsulting! We hopen dat we ook meer specialisten in het ziekenhuis kunnen overtuigen van deze manier van zorg verlenen. Overigens blijft FaceTalk voorlopig als optie bestaan naast een fysiek bezoek aan de poli. 

 

Meer weten over digitale zorg in VieCuri? Bezoek het VieCuri Matinee op zondag 27 mei 2018. Kijk op www.viecuri.nl/matinee.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden 

videoconsult specialist
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer