Wondzorgconsulentes

Videoconsulting bij controlepatiënten: juiste zorg op afstand!

Datum: 11 mei 2017

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele onderwerpen door middel van een blog. Dit blog is geschreven door Marion van den Broek, beleidsmedewerker Innovatie en eHealth.

 

We skypen met familie aan de andere kant van de wereld of kletsen bij met vrienden via FaceTime. Ook in het bedrijfsleven vinden steeds meer overleggen via beeldbellen plaats. Waarom doen we dat dan nog niet standaard in de zorg? Binnen VieCuri maken we er steeds meer gebruik van. Zo zet de afdeling Dialyse videocommunicatie al drie jaar succesvol in bij nierpatiënten onder de naam Vitaal Teledialyse. In dit blog ga ik dieper in op een proef die het eHealth-team onlangs startte op de afdeling Chirurgie.

 

Mevrouw Janssen is 72 jaar oud en woont in Horst. Ze heeft een tijdje geleden een galblaasoperatie gehad. Haar twee kinderen werken beiden fulltime en zelf is ze weduwe. Ze krijgt af en toe wat hulp van haar jongere buurvrouw, maar zij is slecht ter been. Mevrouw Janssen heeft een controleconsult bij dokter Aarts in VieCuri Venray. Ze is vandaag alleen. “Heb ik alles wel in mijn tas zitten wat ik nodig heb? Zal het druk zijn op de weg? Ik hoop dat ik dichtbij de ingang kan parkeren. Zal ik lang moeten wachten in de wachtkamer in het grote ziekenhuis? Ik hoop dat ik alles kan onthouden wat de dokter zegt”.

 

Een hele onderneming
Na het consult is mevrouw Janssen weer op weg naar huis. Wat een moeite om weer bij de auto te komen. Gelukkig was alles goed met haar volgens de dokter. Zo, eindelijk thuis. Wat een onderneming was het om even met de dokter gepraat te hebben! Blij en luidruchtig komen haar kleinkinderen binnen: “oma, kijk, we hebben onze rapporten!” “Even wachten liefjes”, mevrouw Janssen moet bijkomen van haar reis naar het ziekenhuis…

 

Videoconsulting in VieCuri
Wat als mevrouw Janssen het controleconsult vanuit haar eigen huis had kunnen doen, terwijl haar buurvrouw naast haar zat? Dan had ze alsnog met haar dokter kunnen praten, maar had ze meer energie over. Dit fictieve geval is nu realiteit. Binnen VieCuri is oncologisch en gastro-intestinaal chirurg Frits Aarts gestart met een proef rondom videoconsulting op de afdeling Chirurgie. Videoconsulting is het spreken van de zorgverlener, in dit geval de chirurg, via een videoverbinding. Deze videoverbinding kan tot stand komen via de computer, tablet of telefoon. Hierbij vinden de controleafspraken van patiënten met een galblaasoperatie plaats via een videogesprek waardoor dit het fysieke controleconsult kan vervangen. Dit gebeurt via een beveiligde verbinding, in een toepassing die speciaal voor de zorg is ontwikkeld: FaceTalk.

 

Hoe gaat een videoconsult precies in zijn werk?
In het geval van mevrouw Janssen ontvangt zij na het plannen van een controleafspraak een link via e-mail. Via deze link komt ze rond het afgesproken tijdstip in de virtuele ‘wachtkamer’ terecht. De arts nodigt haar op het afgesproken tijdstip uit in de virtuele ‘spreekkamer’, waar mevrouw Janssen en de arts elkaar kunnen zien en spreken.

 

Wanneer videoconsulting?
Videoconsulting is niet geschikt voor alle patiënten en consulten. Dit kan bijvoorbeeld alleen plaatsvinden bij controleconsulten en werkt alleen voor patiënten waarbij geen lichamelijk onderzoek noodzakelijk is. Steeds meer (oudere) patiënten hebben een smartphone of tablet en kunnen hier goed mee overweg. Of er zijn naasten die kunnen helpen. Patiënten die wel graag de dokter in het ziekenhuis willen ontmoeten, blijven van harte welkom in het ziekenhuis.

 

Voordelen voor de patiënt
Het inzetten van videoconsulting in de zorg heeft voordelen voor de arts, maar vooral voor de patiënt. Even terug naar mevrouw Janssen. Ze zou zelf (eventueel met hulp) eenvoudig FaceTalk kunnen gebruiken. Nog fijner is dat ze dit vanuit haar eigen vertrouwde omgeving kan doen. Ze hoeft daardoor niet meer in dat grote gebouw te zoeken en te wachten.

 

Zoals mevrouw Janssen zijn er meer patiënten voor wie reizen naar het ziekenhuis een flinke belasting is. Denk bijvoorbeeld aan de patiënt die fulltime werkt in Eindhoven en veel tijd en geld kwijt is met een reisje naar Venray. Of de patiënt die afhankelijk is van een mantelzorger of een rolstoeltaxi. Een bezoek aan het ziekenhuis brengt dan een hoop zorgen met zich mee. Videoconsulting en andere eHealth-toepassingen bieden de mogelijkheid voor goede zorg op afstand.

 

Voordelen voor de arts
Elkaar kunnen zien, via Facetalk heeft ook voor de arts voordelen. De arts krijgt namelijk meer informatie binnen dan bij een telefonisch contact. Dit komt doordat de arts kan zien hoe mevrouw Janssen of een andere patiënt er uitziet. Ook kunnen medicatie of andere hulpmiddelen getoond worden. Volgens dokter Aarts is de ervaring tot nu toe erg positief, is het soepel verlopen en voor de patiënt erg prettig. “Het scheelt weer een bezoek aan het ziekenhuis”. Nu kost het nog wat meer voorbereidingstijd voor de polimedewerkers, maar dit zal steeds sneller gaan.

 

Eerste ervaringen
De eerste ervaringen met videoconsulting bij Chirurgie zijn positief. De patiënten uit de pilot ervaren de persoonlijke kant van het videoconsult en geven aan dat dit inderdaad tijd bespaart. Ook maakt het tijdstip van het consult niet meer zo veel uit. Vrij plannen van je werk is niet meer noodzakelijk. En bovenal, er wordt geen wachttijd ervaren.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

videoconsult specialist
Scroll voor meer informatie