Wondzorgconsulentes

Spoedzorg doen we samen

Datum: 13 april 2017

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele onderwerpen door middel van een blog. Dit blog is geschreven door Koen Vanwersch, huisarts en aangesloten bij huisartsenorganisatie Cohesie, en Dennis Barten, SEH-arts bij VieCuri Medisch Centrum.

 

Als u ‘s nachts plotseling onwel wordt of in het weekend een sportblessure oploopt,  is acute medische zorg noodzakelijk. Spoedzorg omvat meer dan alleen de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het ziekenhuis: binnen de Spoedpost Noord-Limburg werken diverse zorgverleners intensief samen om de beste acute zorg te leveren.

 

Spoedzorg op één locatie
Dat de Spoedpost Noord-Limburg een belangrijke plek inneemt in de regionale gezondheidszorg blijkt wel uit de cijfers: jaarlijks komen bij het meldcentrum maar liefst 72.000 telefoontjes binnen via 0900-8818! Binnen de Spoedpost, geopend in 2015 en gevestigd bij VieCuri Medisch Centrum in Venlo, hebben alle organisaties die in Noord-Limburg acute zorg bieden, een plek. Denk aan Cohesie Huisartsenzorg, Tandartsenpost Venlo, de Spoedeisende hulp (SEH) van VieCuri Medisch Centrum, de crisisdienst van Vincent van Gogh (geestelijke gezondheidszorg), het Geboortecentrum en de Dienstapotheek Noord-Limburg. Hierdoor heeft de patiënt één aanspreekpunt voor alle acute zorgvragen buiten kantooruren. Dit is makkelijker én sneller.

 

Ketenzorg en korte lijnen
Mensen met een acute zorgvraag, maar waarbij geen sprake is van een levensbedreigende situatie, kunnen bellen met de Spoedpost. De zorgverleners aan de telefoon bepalen of een afspraak moet worden ingepland. Het is een groot voordeel dat de huisartsenzorg en de Spoedeisende Hulp in 2015 samen zijn ondergebracht in de spoedpost. Komt iemand op de huisartsenpost, maar is er toch meer specialistische zorg nodig, dan kan de SEH deze patiënt meteen overnemen. De lijnen zijn kort, we doen het écht samen!

 

Variatie aan patiënten
Ongeveer de helft van de patiënten op de SEH, is doorverwezen door een huisarts. Ruim een derde komt binnen via de ambulancezorg. Hierbij gaat het vaak om ernstigere situaties, waarvoor 112 wordt gebeld. Bijvoorbeeld oudere mensen, die dikwijls meerdere klachten en aandoeningen hebben, maar ook slachtoffers van ongevallen en mensen die gereanimeerd moeten worden. De diversiteit aan patiënten is groot.

 

Op de huisartsenpost worden vooral sportblessures behandeld en verwondingen als gevolg van ongelukjes in en om huis. Daarnaast komen er veel kinderen met koorts, vooral in de wintermaanden. Overigens zien de huisartsen patiënten niet alleen op de spoedpost, maar bezoeken ze ouderen en mensen die niet mobiel zijn, ook regelmatig thuis.

 

Kijk voor meer informatie op www.spoedpostnoordlimburg.nl.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

buitenkant spoedpost
D.G. (Dennis) Barten SEH-arts
Koen Vanwersch
K. (Koen) Vanwersch huisarts
Scroll voor meer informatie