Patiënt met mondkapje krijgt ondersteuning met lopen van een fysiotherapeut

Minder kankermedicijnen door licht ontbijt?

Datum: 6 april 2017

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele onderwerpen door middel van een blog. Dit blog is geschreven door Yes van de Wouw, internist-oncoloog.

 

Vorige week verscheen in het nieuws dat de dosering van bepaalde medicijnen tegen kanker omlaag zou kunnen als je ze inneemt met een licht ontbijt, lees hier het artikel van Nu.nl. Ik leg graag uit welk onderzoek hier wordt bedoeld en waarom dit goed nieuws kan betekenen.  


Van een groot deel van de antikanker medicatie wordt geadviseerd om die op de nuchtere maag in te nemen. Deze medicijnen werken alleen goed als er een continue stabiele spiegel van dit medicijn in het bloed zit. Bij (zware) Amerikaanse ontbijten blijkt de bloedspiegel enorm te wisselen, waardoor er te hoge en te lage spiegels ontstaan. Om een stabielere spiegel te krijgen, wordt daarom geadviseerd deze medicatie dus vóór het ontbijt te nemen.

 

25% minder medicatie
Onderzoekers in Nijmegen hebben ontdekt dat bij het gebruik van pazopanib in combinatie met een (licht) Nederlands ontbijt er ook stabiele spiegels werden bereikt met 25% minder medicatie. Pazopanib is een duur middel, dat geslikt moet worden en dat gebruikt wordt bij de behandeling van onder andere uitgezaaide niercelkanker. Dit is een veelbelovende bevinding, want dit zou met behoud van dezelfde kwaliteit een enorme kostenbesparing kunnen opleveren. Het mooie is dat het erop lijkt dat dit ook geldt voor nieuwe therapieën bij uitgezaaide prostaatkanker.

 

Goed nieuws
Dit soort onderzoek is heel belangrijk, omdat iedereen hiervan kan winnen! De patiënt kan een ontbijt nemen en is daardoor vaak minder misselijk bij inname van de tabletten. De specialist kan er van op aan dat de spiegels stabiel blijven en met een lagere dosis hetzelfde antikanker-effect wordt bereikt. De gehele samenleving met in het bijzonder de ziektekostenverzekeraars zijn minder geld kwijt per behandeling.

 

Nog niet standaard
Op dit moment is het echter nog te vroeg om patiënten te adviseren deze medicatie in een lagere dosis met een Nederlands ontbijt in te nemen. Er is namelijk nog te veel onduidelijkheid over een 'standaard Nederlands ontbijt'. En wat gebeurt er met de bloedspiegel van het medicijn als iemand een dag geen trek heeft en helemaal geen ontbijt neemt? Deze vragen worden nu onderzocht. Pas als deze ook veilig beantwoord zijn, kunnen we patiënten een ander therapie-advies geven qua dosis en qua inname!

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

 


pillen
Y. van de Wouw
dr. A.J. (Yes) van de Wouw internist-oncoloog
Scroll voor meer informatie