Wondzorgconsulentes

eHealthweek 2017

Datum: 25 januari 2017

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele onderwerpen door middel van een blog. Dit blog is geschreven door Marion van den Broek, medewerker Kwaliteit, Veiligheid & Prestatie-indicatoren (KVP) en beleidsmedewerker Innovatie & eHealth.

 

Het is deze week in Nederland de eHealthweek 2017. Op initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het ECP worden er met partners door het hele land verschillende evenementen georganiseerd. Bij VieCuri willen we tijdens deze week natuurlijk ook aandacht schenken aan eHealth! Wat is eHealth en hoe ziet dit er uit in VieCuri?

 

Waarom een eHealthweek?

Het doel van de eHealthweek is om mensen meer bekend te maken met eHealth. eHealth klinkt voor veel patiënten en zorgverleners nog als een ver-van-mijn-bed-show. Maar is dat wel terecht? Je kunt namelijk tegenwoordig al op veel plaatsen in de gezondheidszorg online een afspraak plannen, digitale patiënten-informatie bekijken, beeldbellen met je zorgverlener of via verschillende gadgets en programma’s je gezondheid monitoren. Al deze digitale toepassingen zijn vormen van eHealth.

 

Wat is eHealth dan?

eHealth is het gebruik van informatie- en communicatietechnologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Een link tussen ICT, digitaal werken en technologie en de gezondheidszorg. Dit omvat vele vormen van toepassingen. Enkele grote toepassingen bestaan al in VieCuri. Denk aan webapplicaties en portalen, zoals het Patiëntenportaal dat sinds december toegankelijk is, de elektronische patiëntendossiers waar zorgverleners alles in vastleggen en domotica. Ook andere vormen als mobiele apps (zoals een Zakkaartjes App met belangrijke informatie voor medewerkers) en beeldbellen vinden hun weg in VieCuri.

Steeds populairder worden de ‘wearable devices’ en ‘health sensoren’, die niet alleen voor de patiënt thuis in de vorm van bijvoorbeeld een Fitbit bestaan, maar ook in de vorm van slimme pleisters om patiënten te monitoren. Verder valt er nog te denken aan robots in de zorg, business intelligence en big data, want met ICT komen er natuurlijk enorm veel gegevens beschikbaar. Daarnaast bestaat er nog serious gaming, want op een speelse manier kun je veel leren over gezondheid en de zorg.

 

Stand van zaken eHealth in VieCuri

In VieCuri wordt ook al een en ander gedaan met eHealth. In 2016 is een eerste proef afgerond bij MDL en is de Zakkaartjes App geïntroduceerd. In 2017 zullen er nog meer proeven volgen, zoals een digitale vragenlijst over Kwaliteit van Leven bij diabetespatiëntjes, digitale voorlichting via de VieCuri Behandelapp en beeldbellen. Dit beeldbellen zal getest worden tussen patiënt en chirurg, tussen wijkverpleging, patiënt en wondconsulent en tussen de huisarts en de deelnemers van oncologische multidisciplinaire overleggen. Met enthousiaste medewerkers begint eHealth al een plekje in VieCuri te krijgen en daar zijn de patiënten en wij heel blij mee!

 

Kijk verder

Heb je interesse in de verschillende activiteiten die deze week in Nederland worden georganiseerd of wil je meer weten over de eHealthweek 2017 in het algemeen? Kijk dan eens op www.ehealthweek.net.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

graphic met ipad
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer