Corona

eHealthweek 2017

Datum: 25 januari 2017

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele onderwerpen door middel van een blog. Dit blog is geschreven door Marion van den Broek, medewerker Kwaliteit, Veiligheid & Prestatie-indicatoren (KVP) en beleidsmedewerker Innovatie & eHealth.

 

Het is deze week in Nederland de eHealthweek 2017. Op initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het ECP worden er met partners door het hele land verschillende evenementen georganiseerd. Bij VieCuri willen we tijdens deze week natuurlijk ook aandacht schenken aan eHealth! Wat is eHealth en hoe ziet dit er uit in VieCuri?

 

Waarom een eHealthweek?

Het doel van de eHealthweek is om mensen meer bekend te maken met eHealth. eHealth klinkt voor veel patiënten en zorgverleners nog als een ver-van-mijn-bed-show. Maar is dat wel terecht? Je kunt namelijk tegenwoordig al op veel plaatsen in de gezondheidszorg online een afspraak plannen, digitale patiënten-informatie bekijken, beeldbellen met je zorgverlener of via verschillende gadgets en programma’s je gezondheid monitoren. Al deze digitale toepassingen zijn vormen van eHealth.

 

Wat is eHealth dan?

eHealth is het gebruik van informatie- en communicatietechnologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Een link tussen ICT, digitaal werken en technologie en de gezondheidszorg. Dit omvat vele vormen van toepassingen. Enkele grote toepassingen bestaan al in VieCuri. Denk aan webapplicaties en portalen, zoals het Patiëntenportaal dat sinds december toegankelijk is, de elektronische patiëntendossiers waar zorgverleners alles in vastleggen en domotica. Ook andere vormen als mobiele apps (zoals een Zakkaartjes App met belangrijke informatie voor medewerkers) en beeldbellen vinden hun weg in VieCuri.

Steeds populairder worden de ‘wearable devices’ en ‘health sensoren’, die niet alleen voor de patiënt thuis in de vorm van bijvoorbeeld een Fitbit bestaan, maar ook in de vorm van slimme pleisters om patiënten te monitoren. Verder valt er nog te denken aan robots in de zorg, business intelligence en big data, want met ICT komen er natuurlijk enorm veel gegevens beschikbaar. Daarnaast bestaat er nog serious gaming, want op een speelse manier kun je veel leren over gezondheid en de zorg.

 

Stand van zaken eHealth in VieCuri

In VieCuri wordt ook al een en ander gedaan met eHealth. In 2016 is een eerste proef afgerond bij MDL en is de Zakkaartjes App geïntroduceerd. In 2017 zullen er nog meer proeven volgen, zoals een digitale vragenlijst over Kwaliteit van Leven bij diabetespatiëntjes, digitale voorlichting via de VieCuri Behandelapp en beeldbellen. Dit beeldbellen zal getest worden tussen patiënt en chirurg, tussen wijkverpleging, patiënt en wondconsulent en tussen de huisarts en de deelnemers van oncologische multidisciplinaire overleggen. Met enthousiaste medewerkers begint eHealth al een plekje in VieCuri te krijgen en daar zijn de patiënten en wij heel blij mee!

 

Kijk verder

Heb je interesse in de verschillende activiteiten die deze week in Nederland worden georganiseerd of wil je meer weten over de eHealthweek 2017 in het algemeen? Kijk dan eens op www.ehealthweek.net.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

graphic met ipad
eHealth-blogger Marion van den Broek
M.H.P. (Marion) van den Broek Projectleider ICT
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

Houd rekening met het volgende:

  • Kom alleen (tenzij begeleiding noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Draag een mondneusmasker tijdens uw gehele bezoek
  • Desinfecteer regelmatig uw handen: bij binnenkomst, tijdens uw bezoek en in ieder geval na toiletbezoek
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri:

 

Bereid u voor

 

Bezoekregeling

Bekijk hier de actuele bezoekregeling bij VieCuri

 

Bloedprikken? Prik zelf een datum!

Maak via www.mijnVieCuri.nl een afspraak voor bloedprikken bij ziekenhuis VieCuri in Venlo of Venray.

 

Maak een afspraak