Wondzorgconsulentes

eHealth: de VieCuri Behandelapp helpt bij het voorbereiden op behandelingen

Datum: 29 maart 2017

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele onderwerpen door middel van een blog. Dit blog is geschreven door Marion van den Broek, beleidsmedewerker Innovatie en eHealth.

 

Op 23 maart 2017 is de VieCuri Behandelapp gelanceerd. Met deze nieuwste toepassing van eHealth kunnen patiënten zich beter voorbereiden op behandelingen. Deze app was één van de winnende ideeën van het interne eHealth-evenement “Congrestival eHealth 2016”, waarbij twee medewerkers dit goede idee indienden. Inmiddels zijn er vijf behandelingen toegevoegd aan de app door verschillende betrokkenen van cardiologie, orthopedie en het Geboortecentrum. Maar wat houdt deze pilot in?

 

Wat is de VieCuri Behandelapp?

De VieCuri Behandelapp informeert patiënten via tijdsgebonden meldingen en informatie. Deze app is één van de toepassingen van de Patient Journey App van het bedrijf Interactive Studios. Deze award-winnende app zorgt voor een efficiënte voorlichting van patiënten en naasten. De app geeft namelijk gestructureerd en gefaseerd alle belangrijke informatie over de verschillende stappen in de behandeling. Hij volgt als het ware de reis van de patiënt door een behandeling heen. Daarnaast kan de app berichten of herinneringen sturen op het moment dat dit voor de patiënt nodig is. In de app zijn de behandelingen voor hartkatheterisatie, dotterbehandeling, pacemaker-ingreep, heup- en knieoperatie en een zwangerschapskalender opgenomen.

Wat zijn de voordelen van deze app?

Een gesprek tussen een zorgverlener en een patiënt is meestal heel kort, waarbij het vaak een uitdaging is om alle informatie op een begrijpelijke manier te delen. Daarnaast is het onmogelijk voor de patiënt om alle informatie te onthouden, mede doordat er vaak emoties bij een gesprek komen kijken. Met de app kunnen patiënten alles rustig nalezen. “Je stelt de datum van je behandeling in en de toepassing helpt je dan bij de voorbereiding hierop. Zo geeft de app meer uitleg over wat de behandeling inhoudt, waarvoor de afspraken in het ziekenhuis bedoeld zijn en hoe je je erop kunt voorbereiden. Dat is niet alleen handig voor de patiënt zelf, maar ook voor familie en vrienden”, aldus Wilfred Heesen, programmaleider Innovatie en eHealth. De informatie is voor zowel de patiënt als de familie en naasten hetzelfde en is zo vaak als wenselijk na te lezen. De behandelapp loopt al in veel ziekenhuizen en klinieken in Nederland en heeft zijn meerwaarde dan ook bewezen. Een primeur in Nederland is dat VieCuri de app beschikbaar stelt in het Nederlands, Arabisch, Turks én Pools. Juist waar het vaak lastig is om in verschillende talen met elkaar te communiceren, kan deze app hulp bieden.
 
We wensen de collega’s van cardiologie, orthopedie, het Geboortecentrum en alle betrokken patiënten veel succes en plezier met deze pilot!
 

Nieuwsgierig naar de pilot?

De VieCuri Behandelapp is te downloaden in de App Store of op Google Play. De VieCuri Behandelapp wordt steeds verder ontwikkeld. De komende tijd wordt informatie over behandelingen, samengevoegd, uitgebreid en toegevoegd. Kijk ook eens op deze website voor meer informatie over de Patient Journey App.

 

VieCuri Behandelapp

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden


overhandiging Behandelapp
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer