Wondzorgconsulentes

Betere behandeling van meer uitgebreide prostaatkanker

Datum: 24 februari 2017

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele onderwerpen door middel van een blog. Dit blog is geschreven door Yes van de Wouw, internist-oncoloog bij VieCuri, en Maaike Berbee, oncologisch radiotherapeut bij MAASTRO CLINIC.

 

 

Dit bericht is heel goed nieuws voor de prostaatkankerpatiënten in onze regio! Sinds dinsdag 14 februari kunnen bepaalde prostaatkankerpatiënten behandeld worden met een nieuwe techniek, de zogenaamde High-Dose-Rate (HDR) brachytherapie (inwendige bestraling) gecombineerd met uitwendige bestraling.

 

Voordeel van deze nieuwe techniek is dat de stralingsdosis in de tumor hoger en in het gebied rondom de tumor lager is, waardoor enerzijds de kans op genezing toeneemt en anderzijds het risico op bijwerkingen afneemt. HDR brachytherapie wordt uitgevoerd in de bestralingskliniek MAASTRO CLINIC in Maastricht in samenwerking met het Maastricht UMC+. Een belangrijke ontwikkeling, ook voor de patiënten van VieCuri.

 

Behandeling prostaatkanker

Tot dusverre bestonden er drie vormen van bestralingsbehandeling voor prostaatkanker: 1) brachytherapie (inwendige bestraling) waarbij radioactieve zaadjes (jodium-125) worden ingebracht, 2) volledig uitwendige bestraling of 3) een combinatie van beiden. De keuze voor behandeling wordt door meerdere factoren bepaald, zoals de grootte van de prostaat, de uitgebreidheid van de prostaatkanker en de mate van plasklachten. Voor meer uitgebreide en agressievere typen prostaatkanker zijn jodiumzaadjes niet geschikt en bestond de behandeling tot nu toe enkel uit uitwendige bestraling.

 

Nieuwe techniek

Met de nieuwe techniek, zogenaamde HDR brachytherapie gecombineerd met uitwendige bestraling, kunnen ook deze vormen van prostaatkanker worden behandeld. Bij HDR brachytherapie wordt een kleine radioactieve bron (iridium-192) ter grootte van een rijstkorrel via naalden gedurende 20 tot 30 minuten in of nabij de kankercellen in de prostaat gebracht, waar het deze cellen vervolgens vernietigt. HDR brachytherapie is, in vergelijking met uitwendige bestraling, flexibeler. Het biedt de mogelijkheid om te variëren met de positie van de radioactieve bron en de tijdsduur waarin de bron op een bepaalde plaats straling afgeeft.

 

Voordeel

Het belangrijkste voordeel ten opzichte van uitwendige bestraling is de mogelijkheid om direct de tumor te bestralen zonder dat er door gezond lichaamsweefsel wordt bestraald. Zo wordt een optimale balans bereikt tussen een hoge stralingsdosis in de tumor en een lage stralingsdosis in het gebied rondom de tumor. In vergelijking met uitwendige bestraling wordt bij HDR brachytherapie anderhalf tot twee keer zoveel straling op de tumor afgegeven. Uit recente onderzoeken blijkt deze hogere stralingsdosis in de tumor aanzienlijk betere genezingskansen tot gevolg te hebben. 
 

Dagopname

De nieuwe behandeling vindt plaats in MAASTRO CLINIC. De ingreep wordt uitgevoerd door een team bestaande uit een radiotherapeut, klinisch fysicus en laborant van MAASTRO CLINIC en een uroloog en anesthesioloog van het Maastricht UMC+. De behandeling vindt plaats onder algehele narcose en duurt drie tot drieënhalf uur. Nadat de narcose is uitgewerkt mag de patiënt dezelfde dag nog naar huis.

 

Voordelen voor patiënten VieCuri

Naar verwachting zullen zo’n 100 patiënten per jaar in aanmerking komen voor HDR brachytherapie. Het gaat hier om patiënten met prostaatkanker met een middelmatig tot hoog risico, met weinig plasproblemen en met een goede algehele lichamelijke conditie. Patiënten uit VieCuri worden allemaal besproken in een multidisciplinair overleg waar de radiotherapeut van MAASTRO bij zit. Dan wordt beslist of iemand voor deze behandeling in aanmerking komt en in dat geval wordt de patiënt verwezen naar de MAASTRO CLINIC in Maastricht.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

lichaamscellen
Y. van de Wouw
dr. A.J. (Yes) van de Wouw internist-oncoloog
Logo VieCuri
M. (Maaike) Berbee oncologisch radiotherapeut
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer