Corona

Toename dikkedarmkanker bij mensen onder de vijftig jaar

Datum: 28 januari 2016

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit blog is geschreven door Yes van de Wouw, internist-oncoloog en Maryska Janssen-Heijnen, klinisch epidemioloog bij VieCuri.


Dikkedarmkanker komt steeds vaker voor bij mensen onder de vijftig jaar. Dit blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek dat door verschillende media is opgepikt. Ook nu.nl publiceerde 26 januari een artikel over deze zorgelijke toename. Met dit blog willen we reageren op het nieuwsbericht.


Oorzaak

Er blijken verschillende redenen te zijn waarom dikkedarmkanker op jongere leeftijd steeds vaker voorkomt. Vaak berust de oorzaak op erfelijkheid en levensstijl, zoals voeding, roken en gebrek aan beweging. Er wordt ook vermeld dat hoewel de kanker bij jongere mensen in een later stadium worden gevonden, er geen toename van overlijden is in deze groep. Dit heeft mogelijk te maken met erfelijke kanker. Deze tumoren gedragen zich namelijk anders dan niet-erfelijke tumoren.

 

Toename

Nederland is in 2014 gestart met het bevolkingsonderzoek darmkanker. Mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie 55-75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor een vrijwillige screening. Ze worden gescreend door middel van een onderzoek naar hun ontlasting. In de jaren 2011-2013 werden er ongeveer 13.000 nieuwe patiënten met dikkedarmkanker gevonden. In 2014 is dat verhoogd met 1600 extra patiënten ten gevolge van het bevolkingsonderzoek.

 

Leeftijd

Bij het bevolkingsonderzoek is bewust gekozen voor de leeftijdgrens van 55 jaar. Dit komt omdat (ook in 2014) meer dan 80% van alle patiënten met dikkedarmkanker ouder is dan 60 jaar. In Nederland is de kans dat je als 45-49 jarige dikkedarmkanker krijgt gelukkig maar 1 op 3600. Voor de leeftijdscategorie 50-54 is deze kans 1 op 2000.

 

Onnodige onrust

Het is heel belangrijk om niet teveel mensen onnodig te belasten met onderzoeken en ongerustheid. Hoe jonger je bent, des te kleiner de kans dat er dikkedarmkanker wordt gevonden. Daarbij hebben des te meer mensen hier geen winst van en wordt er alleen maar nadeel ondervonden.

 

Winst op levensstijl

Het is veel nuttiger om families met erfelijke aanleg uit te selecteren en daar dan wel actief bij te screenen, zoals in de richtlijn familiaire en erfelijke colorectale kanker staat. Daarnaast blijft het een hele belangrijke taak van artsen, overheid, maar met name van de hele bevolking, om onze levensstijl te verbeteren. Hiermee zullen we op lange termijn nog steeds de allermeeste winst behalen.

 

Yes van de Wouw is sinds 2006 internist-oncoloog in VieCuri Medisch Centrum. Haar aandachtsgebied is medicamenteuze behandeling van de meest voorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker en eierstokkanker. Daarnaast is zij voorzitter van de Oncologie Beleidscommissie in VieCuri.

 

Maryska Janssen-Heijnen is klinisch epidemioloog. Haar aandachtsgebied is wetenschappelijk onderzoek naar behandeling en overleving van kanker bij oudere patiënten. Daarnaast is zij voorzitter van de Centrale Wetenschapscommissie in VieCuri en van de KWF Werkgemeenschap Kanker bij Ouderen.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

Maag darm lever anatomie
Y. van de Wouw
dr. A.J. (Yes) van de Wouw internist-oncoloog
Logo VieCuri
Prof. dr. M. (Maryska) Janssen-Heijnen klinisch epidemioloog
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

Houd rekening met het volgende:

  • Kom alleen (tenzij begeleiding noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Draag een mondneusmasker tijdens uw gehele bezoek
  • Desinfecteer regelmatig uw handen: bij binnenkomst, tijdens uw bezoek en in ieder geval na toiletbezoek
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri:

 

Bereid u voor

 

Bezoekregeling

Bekijk hier de actuele bezoekregeling bij VieCuri

 

Bloedprikken? Prik zelf een datum!

Maak via www.mijnVieCuri.nl een afspraak voor bloedprikken bij ziekenhuis VieCuri in Venlo of Venray.

 

Maak een afspraak