Wondzorgconsulentes

Slimme pleisters

Datum: 24 mei 2016

Sinds kort is er in VieCuri een eHealth-team actief. eHealth is het toepassen van informatie- en communicatietechnologie in de gezondheidszorg. Dit team stimuleert de inzet van innovatieve concepten die de zorg ondersteunen of verbeteren. Deze professionals bloggen vanaf nu regelmatig over innovatieve onderwerpen. Dit is een blog van cardioloog Wilfred Heesen over ‘slimme pleisters’.

 

Eigenlijk begint deze titel met een verkeerde suggestie. Als je met eHealth bezig bent (zoals wij nu in VieCuri druk bezig zijn) dan ontdek je dat het moet gaan om een probleem wat je wilt verbeteren, niet om het middel op zich. Er zijn inmiddels al meer dan 100.000 medische apps. Maar veel van deze apps lijken vooral ontwikkeld te zijn omdat de bedenker het handig vond, niet als echte oplossing voor een vraag of probleem. Het gaat daarom niet om de pleisters maar om het continu meten van lichaamsfuncties. En dat is nu wel weer heel handig.

 

Koortsalarm

Koorts bij je kind is vervelend. Zeker bij jonge kinderen ben je als ouder ongerust. Maar voor het kind is het ook vervelend als telkens de koorts moet worden opgemeten. Zo’n ding in je oor is niet altijd even prettig. Hoe handig zou het zijn om als ouder rustig te kunnen gaan slapen omdat je automatisch gewaarschuwd wordt als je kind koorts krijgt? Te goed om waar te zijn toch? Maar raad eens… het bestaat al!

 

De Fever Scout is een gekleurde pleister die je op de rug of op de zijkant kan plakken. De pleister is oplaadbaar, dus vaker te gebruiken. Hij meet de hele dag je temperatuur en stuurt de meetgegevens draadloos door naar een smartphone app. Zo hoef je als ongeruste ouder niet uit bed om midden in de nacht de temperatuur van je kind op te nemen. Fever Scout geeft een melding via je smartphone wanneer een bepaalde temperatuur is bereikt. Ideaal toch? Helaas is het nu nog niet leverbaar in Nederland. Maar de ontwikkelingen gaan snel dus ik hoop dat dit niet lang meer duurt. Bekijk hier een leuk filmpje van de Fever Scout.

 

Continu lichaamsfuncties meten bij patiënten

Ook in het ziekenhuis worden voortdurend verschillende lichaamsfuncties van patiënten bijgehouden. Niet alleen koorts, maar ook de hartslag met het ECG signaal, de ademhaling, en andere functies worden gemeten. Ook hiervoor bestaan pleisters die deze lichaamsfuncties continu op afstand kunnen meten. Het is zelfs mogelijk om bij klachten direct contact op te nemen met de dokter, die meteen jouw metingen kan zien. Bekijk hier een filmpje van deze bijzondere pleisters.

 

Meer 'slimme' pleisters in ontwikkeling

Mooie ontwikkelingen, maar zo ver zijn we hier nog niet. En zoals gezegd in de inleiding; het gaat niet om de oplossing op zich, het gaat om een probleem wat je beter kunt maken.

 

Een voorbeeld van zo’n ‘probleem’ is dat van de oudere patiënt. Wij allemaal (dokter, verpleegkundigen en familie) twijfelen soms of hij of zij wel al naar huis kan. Als deze patiënt op afstand bewaakt kan worden voor zijn vitale functies, inclusief een mogelijkheid om het vallen te melden, dan zou deze patiënt wél eerder naar huis kunnen gaan. Dit scheelt veel, zowel in geld als in zorg.

 

Zo zijn er nog veel meer pleisters in ontwikkeling. De nicotinepleister die je helpt stoppen met roken kennen we al. Maar er zijn nu pleisters in ontwikkeling met zogenaamde nanotechnologie (die precies zoveel medicijn kunnen afgeven als je lichaam op dat moment nodig heef)t. En al meerdere fabrikanten bieden pleisters aan die continu (elke minuut) de bloedsuikerwaarden van diabetespatiënten kunnen bijhouden. De patiënt kan zo veel beter bepalen hoeveel insuline hij of zij moet gebruiken – ook die toediening kan via een pleister!

 

Nu begrijpen jullie waarschijnlijk waarom de insiders deze slimme pleisters alweer als de volgende stap zien, voorbij aan de horloges en andere slimme wearables.

 

Wilfred Heesen, cardioloog en programmamanager eHealth.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

graphic met ipad
W. Heesen
dr. W.F. (Wilfred) Heesen cardioloog
Scroll voor meer informatie