Wondzorgconsulentes

Movember in VieCuri

Datum: 24 november 2016

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit blog is geschreven door Aswin Meier, uroloog in VieCuri.

 

Movember is weer in volle gang. Mannen over de hele wereld laten hun snor groeien. Hiermee vragen ze aandacht voor prostaatkanker en wordt er geld ingezameld voor onderzoek. Ook de urologen in VieCuri doen weer mee. 

 

Voor mijn collega’s Paul Langen, Markus Vogt en ik is het een actie met een knipoog, maar met een serieuze boodschap. Namelijk aandacht vragen voor de gezondheid van mannen in het algemeen.

 

Meest voorkomend

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland. Per jaar krijgen 11.500 Nederlandse mannen de diagnose prostaatkanker. Daarvan is 80% na tien jaar nog in leven, omdat prostaatkanker vaak langzaam groeit. Toch overlijden er jaarlijks ongeveer 2600 mannen aan deze ziekte. Prostaatkanker komt vooral voor bij mannen tussen 60 en 85 jaar. Maar het kan ook op jongere leeftijd voorkomen, vanaf ongeveer 40 tot 45 jaar. Prostaatkanker komt eigenlijk nog veel vaker voor, vooral bij zeer oude mannen. Omdat prostaatkanker vaak langzaam groeit, krijgt het merendeel van hen geen last en wordt de ziekte niet ontdekt.. Prostaatkanker geeft in het begin meestal geen klachten.

 

Duizend

In VieCuri behandelen we jaarlijks een kleine duizend mannen voor prostaatkanker. Meestal zijn zij via de huisarts verwezen met een verhoogd PSA. Er volgt dan een uitgebreid onderzoeksprogramma, uitgevoerd door een speciaal daarvoor opgeleide prostaatverpleegkundige en de uroloog. Onderzoeken kunnen bestaan uit urineonderzoek, een echo, MRI-scan, botscan en of een CT-scan. Binnenkort hebben wij, als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland, tevens de beschikking over een PSMA PET CT-scan, een zeer geavanceerde onderzoeksmethode, geïntroduceerd door collega Younis, onze nucleaire geneeskundige.

 

Langzaam groeiend

Als we weten dat iemand prostaatkanker heeft, maken we met de patiënt, de prostaatverpleegkundige en de uroloog een keuze voor de meest passende behandeling. Dat is de behandeling die het beste past bij de persoonlijke situatie en bij het type en stadium van zijn prostaatkanker. Dit is echt maatwerk, omdat er meerdere vormen van behandeling bestaan. Voor een aantal mannen met een langzaam groeiende vorm van prostaatkanker kunnen wij een afwachtend beleid volgen. Dat betekent dat we niet meteen gaan behandelen. Zij worden begeleid volgens het PRIAS protocol in samenwerking met het Erasmus ziekenhuis.

 

Agressieve vorm

Meer agressieve vormen van prostaatkanker dienen wel actief behandeld te worden. De keuze kan vallen op uitwendige bestraling, Brachytherapie met radioactieve zaadjes of op een minimaal invasieve prostaatoperatie. Nog uitgebreidere vormen kunnen met hormonen behandeld worden, met chemotherapie en met radiumtherapie, in samenwerking met onze oncologen.

 

Groot voordeel

Gelukkig kunnen wij in het VieCuri, in één ziekenhuis, vrijwel alle typen onderzoek en behandeling aanbieden. Een operatie, uitwendige bestraling én brachytherapie. Daar zijn wij trots op en is tevens een groot voordeel voor mannen in deze regio.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden
specialisten VieCuri met snor
A.H.P. Meier
A.H.P. (Aswin) Meier uroloog
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Heeft u een afspraak op de poli? Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht
  • Houd 1,5 meter afstand aan tot andere personen. Daar waar dit niet kan, draag een mondneusmasker
  • Kom alleen (tenzij begeleiding -max. 1 persoon- noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft
  • Bezoekt u een patiënt? Dan krijgt u van ons een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker draagt u tijdens uw bezoek in het ziekenhuis, ook als u bij de patiënt zit
  • Er zijn maximaal twee bezoekers (vanaf 13 jaar) per patiënt per dag zijn toegestaan. De bezoekers mogen niet tegelijkertijd op de patiëntenkamer zijn omdat onze kamers niet groot genoeg zijn om de 1,5 meter te waarborgen.
  • Volg de basisregels: Was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand (daar waar kan). 

 

Bekijk hier de actuele bezoekregeling in verband met het coronavirus.

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer