Wondzorgconsulentes

Microsoft spoort alvleesklierkanker op

Datum: 2 augustus 2016

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van Pedro Janssen, stafadviseur oncologie, en Yes van de Wouw, internist-oncoloog.

 

Nu.nl publiceerde in juni een artikel over Microsoft dat alvleesklierkanker kan opsporen via zoekopdrachten. In dit blog lichten we dit bericht graag toe.

 

In het onderzoek werden symptomen en een diagnose die mensen invoerden in de Bing zoekmachine aan elkaar gekoppeld (2). Hiermee was het mogelijk om 
tot 15% van de gevallen van alvleesklierkanker eerder op te sporen. Het onderzoek liet een extreem laag fout-positief percentage zien. Fout-positief wil zeggen dat de test aantoont dat de ziekte aanwezig is, maar in werkelijkheid de ziekte niet aanwezig is. Gezien het sterftecijfer van dit type kanker zou deze screeningsmethode een nuttige bron kunnen zijn voor beginnende signalen van alvleesklierkanker. Zelfs voordat de gebruiker zelf weet dat hij de ziekte heeft. Uiteindelijk zou het de overlevingskans na vijf jaar kunnen doen toenemen. Natuurlijk zitten er haken en ogen aan deze methode van medische informatie in zoekopdrachten. Een belangrijk punt is dat de tumor misschien op dat moment nog helemaal niet zichtbaar is op de beeldvorming en wat moet je dan doen? En wat doet dat met iemand? Verder natuurlijk privacy. Het is belangrijk hier eerst de discussie over op gang te brengen, voordat je dit gaat toepassen.

 

Gezondheidsapp Google

Google wil op korte termijn in ieder geval het zoeken naar gezondheidsproblemen overzichtelijker maken (3). Bij het zoeken naar een symptoom zal er een lijst met veelvoorkomende kwalen getoond worden waar het symptoom een kenmerk van kan zijn. Eventueel wordt er een doorverwijzing naar een dokter die het symptoom kan behandelen bij vermeld. Het is ook mogelijk om behandelingen en adviezen voor de betreffende kwalen aan te klikken. Deze informatie is door Google verzameld bij artsen. Deze mogelijkheid zal eerst via een mobiele versie in Amerika uitgebracht worden en dan verder de wereld in. Het is begrijpelijk dat Google inzet op de medische markt. Ongeveer 1% van alle zoekopdrachten in Google heeft te maken met een symptoom. Dit is dus een gigantische markt. Ook hier kleven nogal wat haken en ogen aan. De meest ernstige ziektes kunnen dezelfde klachten geven als de meest onschuldige aandoeningen! Dus we zijn erg benieuwd hoe onze Amerikaanse collega’s dit gaan aanpakken!

 

Keurmerk voor websites

Daarnaast zou het natuurlijk handig zijn als er een ‘keurmerk’ zou komen van websites die betrouwbaar zijn en juiste informatie geven over ziektes en medische handelingen. Er zijn nu nog te veel websites die onbetrouwbare informatie geven. Overigens vermeldt de website van VieCuri bij een aantal specialismen websites. Deze website zijn door onze dokters aangemerkt als betrouwbaar. Deze vind je rechtsonder bij elke afdelingspagina. Een zeer betrouwbare website voor de Nederlandse patiënt is www.kanker.nl. Voor de vier belangrijkste kankersoorten hebben wij informatie in een online bibliotheek bij elkaar gezet binnen Care Companion.

 

Bron

  1. Nu.nl. Microsoft spoort alvleesklierkanker op via zoekopdrachten. Geraadpleegd op 6 juli 2016: http://www.nu.nl/internet/4274429/microsoft-spoort-alvleesklierkanker-via-zoekopdrachten.html
  2. Paparrizos, J. et al. (2016). Screening for Pancreatic Adenocarcinoma Using Signals From Web Search Logs: Feasibility Study and Results. Journal of Oncology Practice: June 7 2016.
  3. Google. I'm Feeling Yucky :( Searching for symptoms on Google. Geraadpleegd op 6 juli 2016: https://googleblog.blogspot.nl/2016/06/im-feeling-yucky-searching-for-symptoms.html.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

toetsenbord met stethoscoop
P. Janssen
P. (Pedro) Janssen stafadviseur oncologie
Scroll voor meer informatie