Wondzorgconsulentes

Microsoft en Facebook strijden tegen ziektes

Datum: 17 oktober 2016

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van Pedro Janssen, stafadviseur oncologie.

 

Enkele weken geleden kwamen er twee berichten in het nieuws waarin de media-giganten Microsoft en Facebook aangaven zich te richten op de behandeling van kanker en andere ziekten. Dit is natuurlijk mooi nieuws voor de toekomst. Hoe willen Microsoft en Mark Zuckerberg (CEO Facebook) dit gaan aanpakken?

 

“Microsoft wil kanker bestrijden als een computervirus” was de kop van een nieuwsbericht wat eind september door verschillende media werd opgepakt. In dit bericht werd geschreven dat experts van Microsoft een laboratorium hebben opgezet, waar ze onderzoek willen gaan doen naar hoe je cellen kunt herprogrammeren, zodat deze niet meer gevaarlijk zijn. Het onderzoek spitst zich toe op het maken van nano-computers van DNA die denken en leren als mensen (machine learning technologies) en zo grote hoeveelheden onderzoeksdata kunnen gebruiken en ordenen. De onderzoekers willen met deze informatie de kanker benaderen zoals een virus in een computersysteem.

 

Software imiteert cel

Andrew Philips van Microsoft geeft aan: “Het is lange termijn, maar ik denk dat we in vijf tot tien jaar tijd een slim moleculair systeem in kunnen zetten dat de ziekte kan detecteren”. Inmiddels heeft Microsoft al software ontwikkeld die het gezonde gedrag van een cel imiteert. Dit kan dan vergeleken worden met een zieke cel, zodat je het probleem kunt zoeken en men kan werken aan de genezing ervan. Microsoft ziet, zoals veel kankeronderzoekers op dit moment ook doen, dat de indeling naar long-, borst en prostaatkanker etcetera niet meer voldoet. De tumor kan beter gekarakteriseerd worden door naar de genmutaties in de kanker te kijken en vooral ook naar de verschillen met gezonde cellen.

 

Onderzoek door ICT-bedrijven

Op dit moment is niet alleen Microsoft daarmee bezig, maar ook andere firma’s zoals Google, IBM (lees het eerdere blog hierover) en DeepMind. Deze laatste is een samenwerking aangegaan met de Britse gezondheidsdienst National Health Service (NHS) om te onderzoeken hoe machines dokters kunnen helpen met het genezen van hoofd- en nekkanker. 

 

Facebook

Een andere groot bedrijf wat zich bezighoudt met het bestrijden van ziektes is Facebook. CEO Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan doneren 3 miljard dollar om ‘alle’ ziekten te bestrijden, lees hier het nieuwsbericht
Het paar wil tegen einde van deze eeuw alle ziektes genezen, verder voorkomen en onder controle brengen. Zij denken dat dit geen utopische droom is, maar haalbaar zou moeten zijn in de nabije toekomst. Naar hun mening wordt er op dit moment teveel aandacht gegeven aan het behandelen van ziekten en niet aan het oplossen ervan.

 

Levenswetenschappen

De miljarden worden besteed aan onder anderen een onderzoekscentrum voor levenswetenschappen in San Francisco, genaamd Biohub. Daarnaast is er geld vrijgemaakt om een chip te ontwikkelen die via bloedcontrole aandoeningen kan vaststellen. Zij geven aan dat nu te vaak onderzoeksgelden worden opgesplitst zodat geen enkele ontvanger werkelijke doorbraken kan maken. Het echtpaar kondigde vorig jaar aan om sowieso 99% van hun Facebook-aandelen in liefdadigheid te steken. Dat is tegen de huidige waarde 45 miljard dollar.

 

Toekomstmuziek?

Laten we hopen dat het genezen van kanker en andere ziektes niet alleen als toekomstmuziek in de oren klinkt, maar ook daadwerkelijk binnen korte termijn waarheid wordt, zodat behandelingen succesvoller en effectiever worden. Hoe dan ook ik vind het persoonlijk zeer positief dat grote bedrijven en hun oprichters veel geld steken in dit soort projecten. Het pleit ook vooral voor meer samenwerking en het delen van data.

 

Bronnen



Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

DNA-strengen
P. Janssen
P. (Pedro) Janssen stafadviseur oncologie
Scroll voor meer informatie