Wondzorgconsulentes

Lichtpuntje in behandeling alvleesklierkanker

Datum: 17 mei 2016

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit blog is geschreven door Philo Werner, internist-oncoloog bij VieCuri.

 

Alvleesklierkanker staat bekend als een van de meest agressieve vormen van kanker. De ziekte geeft pas in een laat stadium klachten, waardoor maar bij 10-15% van de patiënten de tumor geopereerd kan worden. Alvleesklierkanker heeft daarom ook de dubieuze bijnaam ‘silent killer’. Nederlandse onderzoekers toonden aan dat een combinatietherapie bij sommige patiënten de levensverwachting sterk kan verbeteren (1,2,3).

 

Alvleesklierkanker wordt dus vaak pas laat ontdekt. Als de tumor te groot is om weg te halen of zich heeft verspreid naar andere organen, kan een alleen behandeling met medicijnen het ziekteproces afremmen. Maar ook chemotherapie had tot voor kort weinig grip op deze ziekte. Sinds het op de markt komen van een nieuwe chemocombinatie is er eindelijk weer eens positief nieuws over de behandeling van alvleesklierkanker.

 

Onderzoek

Nederlandse onderzoekers hebben nu aangetoond dat een combinatie van vier chemotherapeutische middelen (FOLFIRINOX) een sterke verbetering kunnen geven van de levensverwachting (1). Ze hebben verschillende onderzoeken die patiënten met deze therapie behandelden op een rijtje gezet. Dit waren patiënten waarbij bij diagnose de tumor te groot was op te opereren. Daaruit bleek de kans op het aanslaan van de kuur een stuk groter was dan bij de standaardbehandeling. Van deze patiënten kon 28% alsnog geopereerd worden omdat de chemotherapie de tumor kleiner had gemaakt.
Patiënten leefden drie keer zo lang als de patiënten die behandeld werden met de standaard chemokuur. De levensverwachting verbeterde bij sommige mensen van zes maanden naar drie jaar.

 

Behandeling met FOLFIRINOX

Deze behandeling is zwaar en intensief. De patiënt krijgt elke twee weken een kuur. De behandeling is daarom voorbehouden aan patiënten die in een goede conditie zijn. In VieCuri worden patiënten al een aantal jaren met deze cocktail behandeld. Ook wij hebben af en toe spectaculaire effecten gezien. De bijwerkingen wisselen sterk per patiënt. De een wordt ziek, dan ander loopt tijdens de behandeling zonder problemen 10 km tijdens de Venloop!


Bronnen

  1. Suker et al. (2016). FOLFIRINOX for locally advanced pancreatic cancer: a systematic review and patient-level meta–analysis. Lancet Oncology 2016
  2. http://www.telegraaf.nl/gezondheid/25779454/__Langer_leven_door_zware_chemo__.html
  3. http://www.volkskrant.nl/wetenschap/nederlands-onderzoek-biedt-voor-het-eerst-hoop-bij-alvleesklierkanker~a4299098/

  

Philo Werner werkt sinds 2008 in VieCuri Medisch Centrum als medisch oncoloog. Haar aandachtsgebied is medicamenteuze behandeling van de meest voorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker en eierstokkanker. Daarnaast heeft ze als aandachtsgebied palliatieve zorg; de zorg voor patiënten die niet meer kunnen genezen.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

hand met infuus
P. Werner
P.T. (Philo) Werner internist-oncoloog
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer