Wondzorgconsulentes

Kunstgras kankerverwekkend?

Datum: 10 oktober 2016

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van Philo Werner, internist-oncoloog.

 

Dik 30 jaar geleden begon ik als meisje van 8 jaar met hockeyen. In eerste instantie op natuurgras, maar al snel kwamen er steeds meer kunstgrasvelden. Hierdoor is het spel een stuk aantrekkelijker en sneller geworden. Momenteel is er volgens mij geen hockeyclub meer waar op echt gras wordt gespeeld.

 

Deze week waren er verontrustende berichten in de media over het voetballen op kunstgras. Zoals dit bericht op Nu.nl. Een oud voetbalcoach maakte een lijst van 200 jonge kankerpatiënten waarvan er 150 voetballers waren, onder wie 95 keepers. Omdat keepers veel op de grasmat liggen, vraagt men zich af of er een verband is tussen kunstgras en de ontwikkeling van kanker op jonge leeftijd.

 

Rubbergranulaat

In Nederland zijn er momenteel 2000 kunstgrasvoetbalvelden. De voordelen zouden zijn dat ze makkelijker zijn te onderhouden en langer meegaan, goedkoper dus. Om te voorkomen dat men schaafwonden oploopt bij het vallen worden kunststofkorrels over de grasmat gestrooid: zogenaamd rubbergranulaat. Deze korrels zijn gemaakt van oude autobanden. Gebruikte autobanden mogen niet worden weggegooid en worden dus op deze manier gerecycled. Het blijkt dat in de autobanden verschillende stoffen zitten die mogelijk kankerverwekkend zijn.

 

Concentratie rubber in urine

Door het RIVM is in 2006 een kleine studie gedaan waarbij er bij zeven voetballers onderzoek werd gedaan naar de concentratie rubber in de urine na het spelen op kunstgras. Hierbij werd geen verhoogde concentratie gemeten, dus werd geconcludeerd dat voetballen op kunstgras veilig is. Er is echter veel kritiek op de studie. Zeven proefpersonen is natuurlijk erg weinig ten opzichte van het grote aantal personen dat elk weekend sport op kunstgrasvelden. Ook betrof het alleen volwassen mannen (dus geen kinderen) en was de buitentemperatuur laag. Er wordt gedacht dat de schadelijke stoffen mogelijk meer vrijkomen bij hogere temperaturen.

 

Nieuw onderzoek

Het is tot nu toe nog niet bewezen dat spelen op kunstgras zorgt voor gevaarlijke blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Dat meer keepers leukemie en lymfomen krijgen, kan ook toeval zijn. Deze vormen van kanker presenteren zich vaak op deze jongvolwassene leeftijd.
Momenteel loopt er een Europese literatuurstudie naar de veiligheid van het gebruik van rubbergranulaat, maar eigenlijk zou men een onderzoek moeten doen met de sporters zelf. En mogelijk leidt dit tot nog meer vraagtekens bij allerlei vormen van plastic om ons heen.

 

Kunstgras uit de weg gaan

Tot dan is het misschien toch verstandig het voetballen op kunstgras uit de weg te gaan, met name bij warm weer, of in ieder geval de korrels snel te verwijderen door meteen te gaan douchen. En kinderen te verbieden met de korrels te spelen.

 

Hockeyvelden

Voor de hockeyvelden lijkt het probleem minder groot, want deze worden ingestrooid met zand of water waardoor er geen blootstelling is aan rubbergranulaat. Ook voor de voetbalvelden lijken er gezonde alternatieven zoals het gebruik van kurk. Laten we proberen sporten gezond te houden.


Bronnen

  • NU.nl, geraadpleegd op 5 oktober 2016: http://www.nu.nl/gezondheid/4331545/kunstgrasvelden-mogelijk-gevaarlijk-gezondheid.html. 
  • Uitzendig Zembla 'Gevaarlijk spel', 5 oktober 2016.
  • RIVM intron studie, 2006.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

kunstgras met voetbal
P. Werner
P.T. (Philo) Werner internist-oncoloog
Scroll voor meer informatie