Wondzorgconsulentes

Experimenteel middel tegen kanker

Datum: 2 november 2016

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van Yes van de Wouw, internist-oncoloog.

 

Gisteren was bij het NOS Journaal het mooie nieuws uit het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis Amsterdam dat er een nieuw middel tegen eierstokkanker gevonden is. Patiënten vragen hier uiteraard direct naar op de oncologische dagbehandeling en op mijn poli.

 

Dr. Schellens uit Amsterdam heeft een medicijn getest dat ingrijpt op het P53 gen. Het P53 gen is een belangrijk gen dat betrokken is bij controle van de celcyclus, de geprogrammeerde celdood en genetische stabiliteit. Als er een fout ontstaat in een cel, dan zorgt dit gen ervoor dat het gerepareerd wordt, of als dat niet lukt, dat de cel dan dood gaat. Als P53 echter verandert (muteert), dan kunnen er allerlei processen misgaan en gaat de cel niet meer dood en dan kan kanker ontstaan. Het nieuwe middel AZD1775 zorgt ervoor dat, ook al zijn er allerlei fouten ontstaan in de cellen, die cellen niet opnieuw kunnen delen en toch uiteindelijk wel doodgaan.

 

Stabiel

In een onderzoek met 23 vrouwen met ‘ uitbehandelde’ eierstokkanker werd de eerder niet meer werkzame therapie gegeven én het nieuwe middel. Bij tachtig procent bleef de ziekte stabiel en bij de helft van die groep werd de kanker zelfs teruggedrongen. Dit zijn vrouwen met van tevoren nog een levensverwachting van minder dan een jaar. Twee patiënten leven na vier jaar nog steeds, de overige vrouwen die reageerden, kregen er gemiddeld ongeveer twee jaar extra bij.

 

P53 gen bij andere kanker

Dus Dr. Schellens wil graag een groter onderzoek gaan doen met dit middel bij patiënten met eierstokkanker om de effectiviteit van deze veelbelovende therapie echt te gaan bewijzen. In 20 tot 50% van veelvoorkomende kankers wordt een verandering in het P53 gen gevonden, dus hij wil dit middel ook graag uitproberen bij andere soorten kanker waarbij dit gen veranderd is. Helaas blijkt de firma die dit middel heeft ontwikkeld nu niet zo gretig om dit middel verder te onderzoeken. Waarschijnlijk is dit mede de reden om in deze vroege fase de publiciteit op te zoeken.

 

Verder onderzoek nodig

Er is dus een nieuw middel met hele goede eerste resultaten bij patiënten met uitbehandelde eierstokkanker en misschien nog wel veel meer verschillende soorten kanker met een veranderd P53 gen. Er zal echter eerst nog meer onderzoek moeten plaatsvinden om dit te kunnen bewijzen. Daarbij hebben we de hulp van het farmaceutisch bedrijf, de overheid en de zorgverzekeraar nodig!

 

Bron

Nos.nl, geraadpleegd op 1 november 2016: http://nos.nl/artikel/2140801-veelbelovend-onderzoek-met-experimenteel-kankermedicijn.html.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden
lichaamscellen
Y. van de Wouw
dr. A.J. (Yes) van de Wouw internist-oncoloog
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer